Έχει διαφημιστεί ως ένα από τα πιο σημαντικά ταξίδια του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό για το τρέχον έτος. Και όμως, την ίδια στιγμή, υπονομεύεται εκ των έσω...

Ο λόγος για την επίσκεψη του Α. Τσίπρα στο Πεκίνο (2- 6 Ιουλίου), επίσκεψη για την οποία οι προσδοκίες είναι υψηλές μετά και το πρόσφατο «ξεπάγωμα» των ελληνο-κινεζικών σχέσεων. Και όμως, την ίδια στιγμή, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα βρεθεί στο αεροδρόμιο
Έλληνας πρεσβευτής να τον υποδεχθεί... Ακριβέστερα, δεν θα βρεθεί εκείνος που προετοίμασε την ελληνική επίσκεψη.

Ο λόγος είναι απλός: την περίοδο αυτή, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς στέλνει στη συνταξιοδότηση σειρά διπλωματών, καθώς συμπλήρωσαν τα συντάξιμα χρόνια. Ως εδώ καλά. Μαζί με αυτούς είναι ωστόσο και ο πρεσβευτής μας στο Πεκίνο, Βασίλειος Κωστής. Εκείνος δηλαδή που είχε ως τώρα το γενικό πρόσταγμα προετοιμασίας της επίσκεψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος υπουργός έχει υποσχεθεί ότι ο αντικαταστάτης του πρέσβεως θα βρίσκεται στο πόστο του εντός ημερών (δεν θα έχει προλάβει βέβαια να ενημερωθεί, αλλά αυτό δεν δείχνει να απασχολεί τη στιγμή αυτή την ηγεσία του ΥΠ.ΕΞ.). Εκείνο όμως που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι ο υπό συνταξιοδότηση διπλωμάτης πρότεινε στους προϊσταμένους του να «παγώσει» επί του παρόντος η υπουργική απόφαση, να πραγματοποιηθεί χωρίς προσκόμματα η επίσκεψη του Α. Τσίπρα και εν συνεχεία να συνταξιοδοτηθεί, με 25 ημέρες καθυστέρηση. Αίτημα που ως τώρα δεν έχει γίνει αποδεκτό πάντως από τον Ν. Κοτζιά.

Το γεγονός της εσπευσμένης αντικατάστασης του Έλληνα πρεσβευτή έχει προκαλέσει αναστάτωση στους διαδρόμους του Υπουργείου Εξωτερικών, μαζί όμως και απορίες στην κινεζική πλευρά. Οι τελευταίοι γιατί χάνουν τον άνθρωπο με τον οποίον συνομιλούσαν το διάστημα αυτό. (Χαρακτηριστικό των «άτσαλων» κινήσεων της Αθήνας είναι ότι η εντολή της εσπευσμένης, εκ των πραγμάτων, μετακίνησης του αντικαταστάτη του εκδόθηκε προτού καν δοθεί η συγκατάθεση, ως είθισται, των κινεζικών αρχών για τη διαπίστευσή του).

Ο Β. Κωστής, υποστηρίζουν διπλωμάτες με εμπειρία, θεωρείται από τους καλύτερους που διαθέτει η Υπηρεσία και εργάστηκε με αποδοτικότητα για τη βελτίωση των ελληνο-κινεζικών σχέσεων τα τελευταία τρία χρόνια, από τότε δηλαδή που μετατέθηκε στο Πεκίνο. Αυτονόητα, δεν υπάρχει κάτι μεμπτό στον υπηρεσιακό φάκελό του στα 35 χρόνια υπηρεσίας του, που να δικαιολογεί την «εδώ και τώρα» αποχώρησή του.

Ο διπλωμάτης, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, επικοινώνησε με το Υπουργείο και τους κοινοποίησε τη θέση του, ότι «αναχώρηση πρέσβεως παραμονές επίσκεψης πρωθυπουργού στη χώρα αυτή είναι σίγουρο ότι μόνο αρνητικά αξιολογείται από τους εδώ ιθύνοντες». Το έλαβε αυτό υπόψη του στην απόφασή του ο υπουργός Εξωτερικών; Αν κρίνει κανείς από τη... σταθερότητα (κατ' άλλους, εμμονή) με την οποία χειρίστηκε το θέμα, μάλλον όχι.

Επιπλέον, διαμαρτυρήθηκε, όπως μάθαμε, γιατί τέτοια μεταχείριση, όπως υποστήριξε, επιφυλάσσεται μόνο σε υπαλλήλους που έχουν υποπέσει σε σοβαρό πειθαρχικό ή ποινικό παράπτωμα, και οι οποίοι ανακαλούνται πάραυτα στην Κεντρική Υπηρεσία. (Αν έχει υποπέσει σε τέτοιο, το ΥΠ.ΕΞ. θα πρέπει να μας ενημερώσει...). 

Και, τέλος, η απόφαση του Ν. Κοτζιά για ταυτόχρονη συνταξιοδότηση όλων όσοι εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία έχει και τις «εξαιρέσεις» της. Δύο τουλάχιστον, διπλωμάτες, που υπηρετούν σε πρεσβείες μας στο εξωτερικό, ακούγεται πως δεν έχουν ακόμη πάρει εντολή μετακίνησης στην Κεντρική Υπηρεσία.