Για τον ρόλο της ΕΕ και της ΕΚΤ, τις πολιτικές λιτότητας και την κατάσταση στην Ελλάδα μίλησε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «El Confidencial», ο τέως υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «ο λόγος που διατηρούνται αυτές οι "νεκρές" πολιτικές είναι πολύ απλός: η εναλλακτική είναι να καμφθεί η άρνηση ότι η σημερινή αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης πρέπει να αλλάξει δομικά. Το Βερολίνο, πιο συγκεκριμένα, δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτό».

Σε ερώτηση για τις συνεδριάσεις του Eurogroup και τη δήλωσή του ότι δεν μπορούσε να μιλήσει με οικονομικούς όρους καθώς έλεγαν οι συνομιλητές του πως λειτουργούσε ως καθηγητής που ήθελε μόνο να τους διδάξει, είπε:

Εγώ να δείτε πόση έκπληξη ένιωσα! Όχι, δεν υπήρχε ούτε μία ευκαιρία για μια λογική, με επιχειρήματα οικονομική συζήτηση επί των κρίσιμων θεμάτων που αντιμετωπίζαμε. Όλα ήταν θέμα «κανόνων» και «υποχρεώσεων» των χρεωμένων χωρών προς την Τρόικα.

Σε ερώτηση για το αν θεωρεί πως το πακέτο που εγκρίθηκε για την Ελλάδα είναι ή δεν είναι πακέτο διάσωσης για τη χώρα, αλλά και γενικότερα αν τα πακέτα και προς άλλες χώρες είναι κυρίως πακέτα διάσωσης για τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες» ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε

Χρειάζεται να ρίξετε μόνο μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία για να διαπιστώσετε ότι η Ελλάδα δεν διασώθηκε: Χάσαμε το 27% του εθνικού μας εισοδήματος. Αν αυτό είναι διάσωση, τότε δεν έχω ιδέα τι είναι η καταδίκη. Τα προγράμματα διάσωσης για την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία ήταν πακέτα διάσωσης για τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες και κατ’ επέκταση και για τις τοπικές τράπεζες.

«Την περίοδο της ανάπτυξης, ένα "τσουνάμι" κεφαλαίων διοχετεύονταν στην περιφέρεια ως δάνεια. Αυτά τα δάνεια δεν ήταν βιώσιμα και έπειτα όταν ο χρηματοπιστωτικός τομές "κράσαρε", μεταφέρθηκαν στους ώμους των φορολογουμένων μας- οι οποίοι, όπως λέτε κι εσείς, μέχρι τώρα πληρώνουν για εκείνους που μέσω των φόρων και των περικοπών εμποδίζουν την ανάκαμψη και επεκτείνουν τη δυστυχία σε όλη την Ευρώπη», πρόσθεσε.