Ισχυρό μήνυμα κατά του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόσο για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφιά όσο και για τις πολιτικές διώξεις έστειλε από το Ευρωκοινοβούλιο  ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση σχετικά με την απόφαση της τουρκικής Βουλής να άρει τη βουλευτική ασυλία 138 βουλευτών του HDP με την κατηγορία ότι στηρίζουν την τρομοκρατία ο Ν. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι ο Ερντογάν «οδηγεί τη χώρα του σε πολιτικό μεσαίωνα» ενώ για το Κοράνι στην Αγιά Σοφιά έκανε λόγο για «φτηνή προπαγάνδα».

Ο ευρωβουλευτής αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία, σημείωσε πως δεν μπορούμε «να παραμένουμε απλοί παρατηρητές στη δίωξη βουλευτών» ή μπροστά «σε σφαγές πολιτών και καταστροφές ολόκληρων πόλεων όπως η Nusaybin» ιδιαίτερα όταν συμβαίνουν σε μία υποψήφια προς ένταξη χώρα.

«Συγχρόνως απειλεί ως τρομοκράτες Γερμανούς Βουλευτές τουρκικής καταγωγής που ψήφισαν την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων», πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης και συνέχισε: «Τέλος, προσβάλλει την Αγία Σοφία, ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, σύμβολο της Χριστιανοσύνης, χρησιμοποιώντας το για τη φτηνή του προπαγάνδα».

Όλα αυτά είναι εχθρικά προς στις ευρωπαϊκές αξίες, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του πολιτισμού και της Δημοκρατίας.

Οφείλουμε λοιπόν να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα, ότι είναι ο κ. Ερντογάν αυτός που κλείνει την πόρτα της Ευρωπαϊκής Προοπτικής για την Τουρκία, κατέληξε ο Ν. Ανδρουλάκης.