Η απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου να μεταθέσει την απόφαση της για την εκταμίευση της δόσης αμέσως μετά την... ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων που έχουν ήδη ψηφιστεί, παραλίγο να παγώσουν το αίμα της κυβέρνησης. 

Ο χρόνος που χρειάστηκε προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να δώσει και να λάβει τις απαραίτητες εξηγήσεις σχετικά με το μπλέξιμο που δημιουργήθηκε, ήταν ικανός για να δημιουργήσει μαύρα σύννεφα στην Αθήνα. Όχι τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο σε επικοινωνιακό, καθώς η είδηση για την αναβολή της έγκρισης για εκταμίευση, πρόλαβε να κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, αργά χθες το απόγευμα, έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση, με συνεργάτες του Πρωθυπουργού να υποστηρίζουν πως "Αύριο (δηλαδή σήμερα), και τυπικά, το Euro Working Group, που πραγματοποιείται στη Φιλανδία (Ελσίνκι),θα επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα των συμφωνημένων μέτρων. Στη συνέχεια το Euro Working Group θα ενημερώσει και επίσημα τα κοινοβούλια των κρατών - μελών προκειμένου τα τελευταία να εγκρίνουν την αποδέσμευση της δόσης".

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προσπάθησε χθες να μαζέψει την πληροφορία πως ενδεχομένως και να προσέφευγε στη λαϊκή ετυμηγορία, προκειμένου να προωθήσει τις προτάσεις της για τη συνταγματική αναθεώρηση. Κορυφαία στελέχη, όπως ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ανέφεραν ότι η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος θα προχωρήσει με την προβλεπόμενη από το ίδιο το Σύνταγμα διαδικασίες, δηλαδή μέσω της Βουλής. Με αυτό τον τρόπο προσπάθησε να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, που στις πιο ακραίες τις εκδοχές, υπενθύμισαν πως μόνο η χούντα έχει προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές μέσω δημοψηφίσματος. Πάντως, παρά την έκταση που πήρε το θέμα, από την κυβέρνηση θεωρείται λήξαν. 

Βέβαια, θεωρείται σίγουρο πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει κανονικά τα σχέδια της για θεσμικές αλλαγές, παρά τις επιμέρους επικοινωνιακές αστοχίες.