Την πρόθεσή του να μην παραιτηθεί γνωστοποιεί σήμερα με ανακοίνωσή του ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης μετά τον θόρυβο που ξέσπασε όταν η Νέα Δημοκρατία ζήτησε την παραίτησή του, αφήνοντας, παράλληλα αιχμές για την ''σύνδεση'' του Κυριάκου Μητσοτάκη με το ''ακροδεξιάς'', όπως το χαρακτηρίζει, ''κίνημα'' ''Παραιτηθείτε''. 

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη:

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΝΔ ζητά την παραίτησή μου. Τώρα, που ο κ. Μητσοτάκης έχει αγκαλιάσει το ακροδεξιάς κατεύθυνσης κίνημα «Παραιτηθείτε» είναι φυσιολογικό να εντάσσει και τη δική μου παραίτηση  στο γενικότερο αίτημά του. Ούτε η κυβέρνηση ούτε εγώ προσωπικά σκοπεύουμε να προσφέρουμε αυτό το δώρο στον κ. Μητσοτάκη.

Το πρωί, η Νέα Δημοκρατία ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Παιδείας μετά τις χθεσινές δηλώσεις του ότι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του κινήματος "Παραιτηθείτε" αγγίζουν τα όρια της συνταγματικής ανοχής.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 9.89», ο κ.Φίλης έκανε λόγο για κίνημα το οποίο βρίσκεται στο όριο της συνταγματικής ανοχής, σημειώνοντας πάντως ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει σε μια δημοκρατία.

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

Θα υπάρχει υπονόμευση με "κινήματα κατσαρόλας". Το κίνημα "παραιτηθείτε" είναι κίνημα στα όρια της συνταγματικής ανοχής. Είναι μία κίνηση χωρίς ονοματεπώνυμο. Να δούμε τι θέλουν ακριβώς.

Σε νέα της ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία αναφέρει ότι «ο κ. Φίλης ξεπέρασε καθε όριο, ακόμη και για αυτήν την ιδεοληπτική και ανίκανη κυβέρνηση στην οποία μετέχει». 

Το κόμμα της αξιωματικης αντιπολίτευσης τονίζει ότι «η προκλητική του δήλωση περί ορίων συνταγματικής ανοχής για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του κινήματος "παραιτηθείτε", δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα Δημοκρατίας». 

Και προσθέτει: «Ο υπουργός Παιδείας θα πρέπει να συμβολίζει τον πλουραλισμό και τον σεβασμό στη διαφορετική άποψη. Οφείλει να ζητήσει συγνώμη και να παραιτηθεί αμέσως».