Παράλληλα με τις «τριβές» μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του εκλογικού νόμου (υπέρ του μπόνους Α. Φλαμπουράρης και Π. Κουρουμπλής, υπέρ της απλής αναλογικής Ν. Βούτσης, Γ. Κατρούγκαλος, αλλά και η ηγεσία όπως διαφαίνεται), σιγά σιγά αναδεικνύονται και τα δύο "στρατόπεδα" στα "καυτά" θέματα της Συνταγματικής Αναθεώρησης. 

Το θέμα, για παράδειγμα, του Προέδρου της Δημοκρατίας (τρόπος εκλογής και αρμοδιότητες) δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται. Είναι θέμα άρρηκτα συνδεδεμένο με το εκλογικό σύστημα που τελικώς θα επιλεγεί. Με άλλα λόγια, αν επιλεγεί τελικώς η απλή αναλογική (με διατήρηση πάντως  του 3% για την είσοδο στη Βουλή), τούτο σημαίνει ότι θα υπάρχει μια δυσκολία σχηματισμού κυβέρνησης, ως εκ τούτου η ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου φαντάζει μονόδρομος. 

Ο υπουργός Εργασίας και συνταγματολόγος Γ. Κατρούγκαλος που έχει τεθεί επικεφαλής της ομάδας συνταγματολόγων και άλλων νομικών, οι οποίοι θα παραδώσουν το πόρισμά τους στον Α. Τσίπρα περί τα μέσα Ιουλίου, παίρνει, κατά πληροφορίες, καθαρή θέση υπέρ της απλής αναλογικής αλλά και της ταυτόχρονης ισχυροποίησης του ενοίκου της Ηρώδου Αττικού.  Πρόταση που από τώρα δεν βρίσκει σύμφωνους (κατά το δεύτερο σκέλος, αυτό των Προεδρικών αρμοδιοτήτων) νομικούς και συνταγματολόγους του παλαιού, μικρού ΣΥΡΙΖΑ. Ανησυχούν, για παράδειγμα, ότι ο ΠτΔ θα μπορεί από το (νέο) Σύνταγμα να δίνει εντολή διακυβέρνησης, αδιάφορα αν πιστοποιείται ή όχι κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μια «μάχη» ανάμεσα στο παλαιό και το νέο (μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ) θα μπορούσε να πει κανείς… 

Χαρακτηριστικά που συναντά κανείς και στο άλλο θέμα «τριβής», που παρότι δεν έχει εκδηλωθεί ακόμη, είναι απλώς θέμα χρόνου να γίνει εμφανές: σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας. Για τον ΣΥΡΙΖΑ του 4%, θα ήταν αυτονόητο η Συνταγματική Αναθεώρηση να ξεκινούσε από το προοίμιο του Συντάγματος και τα άρθρα που διέπουν τις σχέσεις των δύο θεσμών. Με τον Π. Καμμένο στην κυβέρνηση, πράγμα δύσκολο ωστόσο… Αν η κυβέρνηση πρότεινε το …«διαζύγιο» μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, τότε θα πρέπει να περιμένει κανείς και ένα δεύτερο «διαζύγιο», κυβερνητικό τη φορά αυτή! 

Αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου δεν δείχνει την παραμικρή διάθεση διάρρηξης των σχέσεων με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. Συνεπώς; Ο Γ. Κατρούγκαλος θα κληθεί, όπως εκτιμάται, να ισορροπήσει στο «τεντωμένο σχοινί» και να φέρει μικρές αλλαγές που δεν θα θίγουν τον πυρήνα των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας.