«Ανήσυχο» καλοκαίρι βλέπουν στη ΝΔ, παρά τις γενικότερες εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να «καβατζάρει» τους τρεις θερινούς μήνες και να φτάσει μέχρι το φθινόπωρο οπότε και θα τεθούν τα δύσκολα εργασιακά ζητήματα στο τραπέζι. Το ίδιο σενάριο θέλει τον Αλέξη Τσίπρα να συνεχίζει μέχρι την άνοιξη, καθώς η δεύτερη αξιολόγηση που θα γινόταν τον Οκτώβριο – Νοέμβριο μπορεί να μεταφερθεί ως τον Απρίλιο. 

Οι τελευταίες εξελίξεις ωστόσο, έχουν δημιουργήσει άλλη εικόνα στην ηγετική ομάδα της Συγγρού. Οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός στο επόμενο διάστημα «θα ξεμείνει από ψέματα», όπως λένε χαρακτηριστικά και θα βρεθεί κοντά στην πόρτα εξόδου υπό την πίεση των αδιέξοδων κυβερνητικών χειρισμών σε όλα τα επίπεδα. 

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ που επιμένει σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του να βάζει θέμα εκλογών (χθες το έκανε δύο φορές, τόσο στην ομιλία του στο 2ο επιχειρηματικό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής, όσο και στο χαιρετισμό του στο forum του τομέα Εργασίας της ΝΔ), σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr λέει σε συνομιλητές του, ότι «οι πολιτικές εξελίξεις, θα έρθουν πιο σύντομα, από ότι κάποιοι περιμένουν». 

Όπως σημείωνε στενός συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι τελευταίες σπασμωδικές αντιδράσεις του Μεγάρου Μαξίμου δείχνουν ότι τα επικοινωνιακά τεχνάσματα (offshore, συνταγματική αναθεώρηση, αναπτυξιακός νόμος κλπ) δεν πιάνουν και πως η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Στον κυβερνητικό πανικό αποδίδουν στη ΝΔ και την αντίδραση Φίλη για το #ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ της επόμενης Τετάρτης. 

Τα όσα είπε ο υπουργός Παιδείας για «κίνημα το οποίο βρίσκεται στο όριο της συνταγματικής ανοχής», προκάλεσαν την άμεση απάντηση της Συγγρού, που δεν θα αφήνει αναπάντητη πλέον καμία πρόκληση, ειδικά αν έχει να κάνει με θέματα δημοκρατικής ευαισθησίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν στη ΝΔ και το θέμα που άνοιξε το Μαξίμου με τον εκλογικό νόμο, καθώς θεωρούν ότι η πρόταση Τσίπρα για απλή αναλογική, ούτε «απλή», ούτε «άδολη» είναι. 

Η αναφορά του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ είπε «κάνετε όπως ο Κουτσόγιωργας το 1989» δεν ήταν τυχαία. Στη Συγγρού θεωρούν, με βάση και τα ευρήματα των τελευταίων μετρήσεων, πως η κυβέρνηση Τσίπρα βλέποντας πως η ΝΔ προηγείται, θέλει με τη μείωση των bonus των 50 εδρών να προκαλέσει ακυβερνησία και να μην καταστεί δυνατό για τον επόμενο να κυβερνήσει. 

Όπως σημείωνε στενός συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η απλή αναλογική, δοκιμάστηκε το 1989–90 και οδήγησε σε απόλυτη ακυβερνησία: σε τρείς αλλεπάλληλες αναμετρήσεις μέσα σε εννιά μήνες και σε ένα χρόνο κυβερνητικής παράλυσης που κόντεψε να διαλύσει τη χώρα. Και όπως υπενθύμιζε ο ίδιος «στη συνέχεια όταν καταργήθηκε επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1990 (επί υπουργίας Κούβελα) κανείς δεν σκέφτηκε να την επαναφέρει εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ».