Υπόνοιες ότι υπήρχαν υπουργοί χωρών της ΕΕ που δεν ενδιαφέρθηκαν  για τα χρήματα του πακέτου Γιούνκερ άφησε σήμερα σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν. 

Σύμφωνα με τον Φινλανδό πολιτικό, αυτό «οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι τοπικές αρχές και άλλοι αρμόδιοι δεν έχουν προαγάγει τις ευκαιρίες αυτές όπως θα έπρεπε. Εδώ υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών. Ακόμη και κάποιοι υπουργοί μού έλεγαν όταν τους συναντούσα ότι "αφού δεν υπάρχουν περισσότερα χρήματα, τότε δεν μας ενδιαφέρει". Και τους έλεγα: "εντάξει, αφού δεν ενδιαφέρεστε, ενημερώστε τουλάχιστον τους ιδιώτες επενδυτές ότι μπορούν να έρθουν σε απευθείας επαφή με την ΕΤΕπ"».

Λύνεται τόσο απλά το πρόβλημα; Ο ιδιώτης επενδυτής δεν θα χρειαστεί και την τράπεζά του; Και γι αυτό υπάρχει λύση, υποστηρίζει ο Γύρι Κατάινεν, λέγοντας μάλιστα ότι έχει συζητήσει το ζήτημα με τις ελληνικές τράπεζες.

Όπως τόνισε ο ίδιος:

Επισκέφθηκα την Ελλάδα πριν από έναν μήνα και συνάντησα εκπροσώπους των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών. Κάναμε μία προσπάθεια να εξηγήσουμε τι μπορούν να κάνουν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ήταν η πρώτη φορά που οι ελληνικές τράπεζες μάθαιναν ότι μπορούν να αντλήσουν απευθείας πόρους από το επενδυτικό πακέτο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η Ελλάδα συμμετέχει στο EFSI μόνο με δύο επενδυτικά σχέδια του ιδιωτικού τομέα, με το υπουργείο Ανάπτυξης να υπόσχεται μία «επενδυτική αντεπίθεση» και, τον περασμένο Μάρτιο, πρότεινε για χρηματοδότηση 42 έργα υποδομής, ύψους 5,6 δισεκ. ευρώ.