Αντικοινωνική συμπεριφορά χαρακτήρισε το κάπνισμα ο υπουργός Υγείας, Ανδρ. Ξανθός, ενώ προανήγγειλε αυστηροποίηση της εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Κώστα Μπαργιώτα σχετικά με τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ο υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα νέας νομοθετικής ρύθμισης για την απαγόρευση του καπνίσματος αφού τόνισε ότι το ισχύον πλαίσιο είναι επαρκές.

Σημείωσε επίσης ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν αφορά αποκλειστικά το υπουργείο Υγείας αλλά απαιτείται ο συντονισμός της δράσης πολλών υπουργείων.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του ο κ. Μπαργιώτας, ζήτησε να συγκροτηθεί εθνική στρατηγική εναντίον του καπνίσματος. Καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση ότι «προωθεί ενεργητικά το κάπνισμα δια του παραδείγματος, όταν υπουργοί και γιατροί καπνίζουν μπροστά στις κάμερες και δεν υπάρχει κανενός είδους αποδοκιμασία». Εάν συνέβαινε σε άλλη χώρα θα είχε προκαλέσει πολιτικό και επιστημονικό σεισμό, κατέληξε ο βουλευτής του Ποταμιού.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε το κάπνισμα «αντικοινωνική συμπεριφορά», αποδέχθηκε ότι υπάρχει έλλειμμα εφαρμογής του νόμου και πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάγκη για την εκπόνηση «εθνικού σχεδίου για τη διακοπή του καπνίσματος και την αντιμετώπιση των τεράστιων παρενεργειών».

«Είναι η ώρα να κάνουμε το βήμα» είπε ο κ. Ξανθός και επισήμανε ότι θα υπάρξει η στήριξη της επιστημονικής κοινότητας ακόμη και μεγάλου μέρους των καπνιστών, ενώ «το μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό όφελος από μία τέτοια κίνηση είναι πολύ μεγάλο».