«Οι προτάσεις του Γενικού Εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτικές, αποτελούν εισήγηση προς το δικαστήριο», τονίζει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, με αφορμή την παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ο οποίος αποφαίνεται ότι η διοικητική έγκριση των απολύσεων δεν είναι συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο.

Σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός Εργασίας υπογραμμίζει πως ο σεβασμός απέναντι σε κάθε δικαιοδοτική αρχή αποτελεί «αυτονόητη υποχρέωση», αλλά σημειώνει:

Οι Προτάσεις θεωρούν ότι υφίσταται αντίθεση με το ευρωπαϊκό δίκαιο κυρίως ως προς το όργανο που αποφασίζει σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις και ως προς ορισμένες άλλες διαδικαστικές παραμέτρους, όχι σε σχέση με τις ουσιαστικές εγγυήσεις προστασίας καθ’ εαυτές, οι οποίες ενσωματώνουν στο ελληνικό δίκαιο κοινοτική οδηγία.

«Οι ομαδικές απολύσεις αποτελούν, άλλωστε, και ένα από τα θέματα διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, παράλληλα με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που με επίταση επιδιώκει η ελληνική πλευρά», επισημαίνει ο κ. Κατρούγκαλος και προσθέτει:

Σε κάθε περίπτωση θα εξασφαλιστεί και σε αυτό το επίπεδο η ουσιαστική προστασία από τις ομαδικές απολύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι επί του ζητήματος υπάρχει στην Ελλάδα ομοφωνία όλων των κοινωνικών συνομιλητών, της εργοδοτικής πλευράς συμπεριλαμβανομένης. Όσοι επιμένουν αντιθέτως σε ιδεοληπτικές θέσεις θα βρεθούν και πάλι απομονωμένοι, όπως συνέβη και κατά την διαπραγμάτευση του ασφαλιστικού. 

«Η ελληνική οικονομία χρειάζεται νέες θέσεις εργασίας, όχι νέες απολύσεις», καταλήγει ο υπουργός Εργασίας.