ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντόρα Μπακογιάννη: «Ντρέπομαι για λογαριασμό του Κοτζιά»

Δημοσίευση 10 Ιουνίου 2016, 14:04 / Ανανεώθηκε 10 Ιουνίου 2016, 14:21
Ντόρα Μπακογιάννη: «Ντρέπομαι για λογαριασμό του Κοτζιά»
Facebook Twitter Whatsapp

Μιλώντας στον Real FM, η Συντονίστρια Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας και πρώην ΥΠΕΞ, τόνισε ότι το υπουργείο έπρεπε να βγάλει ανακοίνωση από τον εκπρόσωπό του. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Ντρέπομαι για λογαριασμό του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος παραμονή της επίσκεψής του στα Τίρανα, βγάζει μία ανακοίνωση "κύκλων του ΥΠΕΞ"... Πρώτη φορά στη ζωή μου ακούω ότι υπάρχουν "κύκλοι στο ΥΠΕΞ", είναι αδιανόητα πράγματα αυτά» δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή την εξωτερική πολιτική του Νίκου Κοτζιά, οποίος έχει επιλέξει να μην εκδίδονται επίσημες ανακοινώσεις για αυτά τα θέματα.

Μιλώντας στον Real FM, η Συντονίστρια Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας και πρώην ΥΠΕΞ, τόνισε ότι το υπουργείο έπρεπε να βγάλει ανακοίνωση από τον εκπρόσωπό του. «Τώρα βρισκόμαστε μπροστά στην πρωτοφανή διαδικασία, το υπουργείο Εξωτερικών να μην έχει εκπρόσωπο διότι παραιτήθηκε, και να έχει "κύκλους". Οι κύκλοι λοιπόν αυτοί του υπουργείου Εξωτερικών, παραμονή της επίσκεψης, βγάζουν μία σωστή ανακοίνωση. Με ενόχλησε ότι ήταν κύκλοι αλλά το περιεχόμενο ήταν σωστό…». Η κυρία Μπακογιάννη συνέχισε λέγοντας:

Και πάει ο κ. Κοτζιάς επίσκεψη στην Αλβανία, και παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, κάνει την εξής εκπληκτική δήλωση: Ευχαριστώ πάρα πολύ τον συνάδελφό μου διότι διευκρίνισε με τον τρόπο του, ότι εγώ δεν έχω κάνει τέτοιες δηλώσεις. Ακόμα και με την καλή τους ερμηνεία. Είναι μια άποψη που υπογράφεται "κύκλοι του ΥΠΕΞ"… 

Εγώ πρέπει να σας πω ότι εξοργίστηκα. Λέω δεν είναι δυνατόν, διότι το μήνυμα, όπως και στη ζωή έτσι και στην εξωτερική πολιτική, είναι ένα μήνυμα: Ή είσαι αδύναμος ή είσαι σταθερός. Εγώ δεν λέω ότι η Ελλάδα είναι καμία υπερδύναμη αλλά είναι σταθερή. Θα όφειλε να είναι σταθερή.

«Στην εξωτερική πολιτική, ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά μια χώρα, είναι βασικός» υπογράμμισε, αναφερόμενη στην πρόκληση της Τουρκίας με την Αγιά Σοφιά και από τα Τίρανα με το θέμα των Τσάμηδων.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι η Τουρκία επιδιώκει την κλιμάκωση των προκλήσεων, σημειώνοντας:

Δεν χρειάζεται να είσαι μεγάλος ειδικός για να αντιληφθείς ότι εδώ πάμε για μια κορύφωση προκλήσεων από την Τουρκία και μία αλλαγή στην πολιτική. Έχουμε μια πρώτη εκκλησία που μεταβάλλεται σε τζαμί, και έχουμε το θέμα της Αγιάς Σοφιάς. Ξέρουμε ότι ο Ερντογάν είναι σε πολύ αδύναμη θέση… θέλει να κάνει λοιπόν ένα άνοιγμα στην ακροδεξιά του. Και τι είναι το πάγιο αίτημα; Το ένα είναι το Κυπριακό και το άλλο είναι το τζαμί. Και αποφασίζει και κινείται προς την κατεύθυνση αυτή (…) 

Και δίνει συνέντευξη ο κ. Κοτζιάς στον κ. Κοττάκη στη Realnews, και τον ρωτάει ο κ. Κοττάκης, γιατί υπήρξε ανακοίνωση για την Αγιά Σοφιά από κύκλους του ΥΠΕΞ; Και απαντά ο κ. Κοτζιάς: "Κάθε θέμα ανάλογα με τη βαρύτητά του". Εδώ λοιπόν, έχουμε μία ουσιαστική διαφωνία με τον κ. Κοτζιά. Κατά τη γνώμη της ΝΔ έχει τεράστια βαρύτητα το θέμα της Αγιάς Σοφιάς. Έχει βαρύτητα η οποία αγγίζει το σύνολο των Ελλήνων πολιτών.