Το μεγάλο δίλλημα που απασχολεί έντονα τον Αλέξη Τσίπρα είναι εξής: Ο νέος εκλογικός νόμος θα πρέπει να έχει κατεύθυνση προς την απλή αναλογική, που αποτελεί διαχρονική άποψη της Αριστεράς ή απλά προς το αναλογικότερο, έτσι ώστε να αποφευχθούν σενάρια ακυβερνησίας;

Παρά το γεγονός πως η συζήτηση είναι ακόμη ανοιχτή, στο Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να καταλήξουν σε ένα νομοσχέδιο που θα πρέπει να ψηφιστεί άμεσα, ακόμη και εντός του καλοκαιριού, να προωθεί τις κυβερνήσεις συνεργασίας, χωρίς να υπάρχει ταυτόχρονα κίνδυνος ακυβερνησίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, το σενάριο που παρουσίασε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, αναφέρεται σε έναν σαφώς αναλογικότερο νόμο, που στην πρώτη κατανομή, θα διανέμει τις 270 πρώτες έδρες με απλή αναλογική. Αυτό θα αφορά όμως μόνο τα κόμματα που ξεπερνούν το όριο του 3% για να έχουν εκπροσώπηση στην Βουλή, καθώς αυτό δεν πρόκειται να καταργηθεί. Οι υπόλοιπες 30 έδρες, θα πηγαίνουν στο πρώτο κόμμα ή σε συνασπισμό κομμάτων, μόνο εάν ξεπεράσουν το 40%. Σε αντίθετη περίπτωση, οι 30 υπολειπόμενες έδρες θα μοιράζονται αναλογικά σε όλα τα κόμματα, ανάλογα με το ποσοστό τους.

Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως μία τέτοια πρόταση μπορεί να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις του «βαθέως» κόμματος, που επιμένει στην κατοχύρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικό σύστημα, ακόμη και με συνταγματική δέσμευση, όπως προκρίνουν οι φανατικότεροι υποστηρικτές αυτής της θέσης.

Στα υπόλοιπα που θα περιλαμβάνει ο νέος εκλογικός νόμος, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Β' Αθήνας, η Α' Αθήνας, η Αττική και η Α' Θεσσαλονίκης και η Αιτωλοακαρνανία θα αποτελέσουν παρελθόν με τη μορφή που τις γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Στόχος είναι στις μικρότερες περιφέρειες που θα δημιουργηθούν να αντιστοιχούν το πολύ οκτώ ως εννιά έδρες, έτσι ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα αδιαφανών διαδικασιών που ισχύουν σήμερα.