Όχι επί της αρχής στον αναπτυξιακό νόμο μοιάζει αποφασισμένη να πει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, παρά το γεγονός ότι στο εσωτερικό του κόμματος ακούγονται και ισχυρές φωνές υπέρ της ανάγκης να ψηφιστεί το νέο πλαίσιο από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με έμμεση επιδίωξη να ακυρώσει την προσπάθεια του Πρωθυπουργού να σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας και να εμφανιστεί ως ο εγγυητής της ανάπτυξης και της επιστροφής της Ελλάδας στην κανονικότητα, η Ν.Δ. αναμένεται να αποδομήσει πλήρως το σχέδιο νόμου που έφερε ο κ. Γ. Σταθάκης, στηρίζοντας μόνον επιμέρους σημεία.

Στη Συγγρού υπάρχει εδραία άποψη για το νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος και χαρακτηρίζεται ως πουκάμισο αδειανό. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι το νέο πλαίσιο είναι κατώτερο των αναγκών που έχει η ελληνική οικονομία, μετά από 7 χρόνια ύφεσης. Με «προίκα» μόνο 3,6 δις ευρώ μέχρι το 2022, δηλαδή περίπου 600.000.000 ευρώ το χρόνο, δεν διαθέτει πόρους για να στηρίξει επενδυτικές πρωτοβουλίες, λένε στη Ν.Δ., προσθέτοντας πως όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους προς τους ιδιώτες έφτασαν τα 6,7 δις ευρώ τον Απρίλιο 2016, η «υπόσχεση» για 600.000.000 ευρώ για επενδύσεις συνιστούν κοροϊδία, όχι στήριξη. Αντιστοίχως μικροί θεωρούνται οι στόχοι που μπαίνουν για αύξηση της απασχόλησης, 15.000 μέχρι το 2022, όταν η χώρα μαστίζεται από την ανεργία.

Το βαριά όπλα της Ν.Δ. δεν θα αφορούν, όμως, μόνον τα μεγέθη του νέου πλαισίου αλλά, κυρίως, τον τρόπο λειτουργίας. Όπως σημειώνουν γαλάζια στελέχη που έχουν εμπειρία στον τομέα, το νέο πλαίσιο που οικοδομείται προωθεί την αδιαφάνεια και τη γραφειοκρατία και δίνει υπερεξουσίες στον εκάστοτε Υπουργό Οικονομίας, προϋποθέτει σειρά αποφάσεων και προκηρύξεων , που υπερβαίνουν τις 30, για να τεθεί σε εφαρμογή, τιμωρεί τους επενδυτές του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου, καταργώντας ουσιαστικά τη συνέχεια του Κράτους καθώς οι παρατάσεις ολοκλήρωσης έργων που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, λόγω της τραπεζικής και οικονομικής κατάστασης, είναι ασφυκτικές.

Ο κ. Μητσοτάκης (που ούτως ή άλλως επενδύει στην εικόνα του πολιτικού που μπορεί, πολύ πιο αποτελεσματικά από τον αντίπαλό του, να προσελκύσει επενδύσεις) δεν αποκλείεται να προσέλθει και να μιλήσει την Τετάρτη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.