Σε δήλωση για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών προέβη ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας.

Ο κ. Βίτσας επισημαίνει:

"Επειδή, υπάρχουν αναφορές σε ΜΜΕ και ανακοινώσεις που πιθανά να προκαλούν σύγχυση σχετικά με το πρόγραμμά μας για τη φιλοξενία προσφύγων στην Ήπειρο, για άλλη μία φορά επαναλαμβάνω:

1. Στο αμέσως επόμενο διάστημα δημιουργούμε δομή φιλοξενίας στην παλαιά παιδόπολη Αγίας Ελένης στα όρια του Δήμου Zίτσας. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες της συμφωνίας με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός Ιουνίου. Η δομή θα είναι μόνιμη, με την έννοια ότι όταν «τελειώσει» το προσφυγικό ζήτημα, η παλαιά παιδόπολη, ανακαινισμένη θα αποδοθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών, την Περιφέρεια και τους Δήμους για κοινωνική χρήση.

2. Από το κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή Κατσικά θα απομακρυνθούν οι σκηνές. Στη θέση τους θα τοποθετηθούν περίπου 60 οικίσκοι που θα φιλοξενούν υπό πολύ αρτιότερες συνθήκες περί τους 400 πρόσφυγες. Η δομή αυτή θα είναι προσωρινή, με την έννοια ότι θα διαρκέσει έως ότου οι πρόσφυγες μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες ή σε μόνιμες δομές φιλοξενίας. Ευελπιστούμε πως η Περιφέρεια και οι Δήμοι, όπως έκαναν έως τώρα, θα συνδράμουν και σε αυτή την προσπάθεια. Το ίδιο και φορείς που έχουν βάλει τον εαυτό τους στην τάξη του συμμέτοχου και όχι στην τάξη που παρατηρητή".