Ο πρώην πρωθυπουργός τις προηγούμενες ημέρες κατέστησε σαφές πως η ανασυγκρότηση του χώρου ανήκει σε εκείνους που είναι ενεργοί πολιτικά.

Με αυτό τον τρόπο ο Κώστας Σημίτης θέλησε να ξεκόψει τη συζήτηση που αφορά το πρόσωπο του περί ανάληψης πρωτοβουλίας για την ενότητα του χώρου.

Στελέχη της κεντροαριστεράς είχαν εκφραστεί δημοσίως για την ανάγκη ο κ. Σημίτης να είναι το πρόσωπο που θα αναλάμβανε να οδηγήσει την κεντροαριστερά στη νέα σελίδα της ιστορίας της. Ο ίδιος το αρνήθηκε αρχικά. Ωστόσο, τα ραντεβού είναι πολλά και ο πρώην πρωθυπουργός έχει συνεννοηθεί για συναντήσεις και με την Φώφη Γεννηματά αλλά και με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Το αντικείμενο των συναντήσεων προφανές, η επόμενη μέρα στο χώρο. Στελέχη που έχουν συνεργαστεί πολλά χρόνια με τον Κώστα Σημίτη, έχουν διατελέσει κορυφαίοι υπουργοί στις κυβερνήσεις του θεωρούν πως ο πρώην πρωθυπουργός δε θα έλεγε όχι για να αναλάβει μεταβατικός πρόεδρος εγχειρήματος που θα οδηγούσε στη δημιουργία ενός νέου κόμματος στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Ουσιαστικά ο κ. Σημίτης θα είναι με αυτόν τον τρόπο ο εγγυητής πως η προσπάθεια θα αποδώσει καρπούς, αλλά και θα μπορεί ο ίδιος παρά τα 80 του χρόνια να εμφανιστεί ως ιδρυτής μιας καινούργιας προσπάθειας στο μεσαίο χώρο.

Ο κ.Σημίτης αποτελεί εγγύηση και για όποιες διαδικασίες απαιτηθούν στη συνέχεια για την επόμενη ημέρα του νέου κόμματος.

Σύμφωνα με τον πρώην, πολύ στενό συνεργάτη του Κώστα Σημίτη, ο πρώην πρωθυπουργός θα επιθυμούσε τη διενέργεια συνεδρίου που θα επικύρωνε τις αποφάσεις για τις οποίες απαιτείται απόλυτη συμφωνία από τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Πάντως, εκτός από τους αρχηγούς των κομμάτων ο Κώστας Σημίτης αναμένεται να έχει συναντήσεις και με κορυφαία στελέχη του χώρου τις επόμενες ημέρες.