Την παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε το πανό, που ύψωσαν αλβανοί οπαδοί, κατά τη διάρκεια του αγώνα Αλβανίας-Ελβετίας στο Euro, με το οποίο κατηγορούσαν την Ελλάδα ως ένοχη για τη γενοκτονία της Τσαμουριάς.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σε σκληρό ύφος, εξαπέλυσε επίθεση στην Αλβανία και χαρακτηρίζει πως «η ανάρτηση πανό με προβοκατόρικο και προκλητικό περιεχόμενο στον αγώνα Αλβανίας-Ελβετίας συνιστά θρασύτατη ενέργεια».

Όπως τόνισε, μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Ευστράτιος Ευθυμίου, «η πρόκληση αυτή καταφανώς παραβιάζει τους κανονισμούς της UEFA που είναι υπεύθυνη για την αποτροπή ανάρτησης συνθημάτων με προκλητικό περιεχόμενο και η οποία θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την τιμωρία των υπευθύνων».

«Η Ελληνική Κυβέρνηση προβαίνει ήδη σε αυστηρές παραστάσεις διαμαρτυρίας προς την UEFA και τους Γάλλους διοργανωτές από τους οποίους αναμένουμε εξηγήσεις γιατί, παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, δεν απετράπη η είσοδος του συγκεκριμένου προκλητικού πανό», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ και πρόσθεσε:

Παράσταση γίνεται, επίσης, και προς την Αλβανική κυβέρνηση, από την οποία αναμένουμε να καταδικάσει την απαράδεκτη και προκλητική αυτή ενέργεια.  

«Είναι ολοφάνερο ότι αυτές οι προβοκατόρικες ενέργειες γίνονται από περιθωριακούς κύκλους που είναι δυσαρεστημένοι από την προσέγγιση Ελλάδας-Αλβανίας και από την επίσημη παραδοχή από το Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα Τσαμουριάς», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του αγώνα, μερίδα αλβανών οπαδών ύψωσε πανό το οποίο έγραφε στα αγγλικά «Η Ελλάδα είναι ένοχη. Θυμηθείτε τη γενοκτονία της Τσαμουριάς. 100.000 Αλβανοί θύματα».

Αξίζει να σημειωθεί πως όταν οι διοργανωτές πήραν χαμπάρι την πρόκληση, κατέβασαν το πανό, καθώς η UEFA απαγορεύει ρατσιστικά συνθήματα και μηνύματα μίσους κατά της διάρκεια ποδοσφαιρικών αγώνων.