Δεν ήταν και από τις… ευτυχέστερες εβδομάδες του Α. Τσίπρα αυτή που μόλις τελείωσε. Το ανησυχητικό, ωστόσο, ήταν άλλο: ότι ήταν μια εβδομάδα που είχε όλες τις προϋποθέσεις να είναι… αλλιώς.

Με κλεισμένη την αξιολόγηση και εν αναμονή των χρημάτων που θα εκταμιευτούν, θα έπρεπε όντως να είναι μια εβδομάδα που γυρνά σελίδα (κατά το μότο της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ).

Και όμως. Η κυβέρνηση βρέθηκε σε άμυνα (και πάλι), εξαιτίας δηλώσεων υπουργών της κατά κύριο λόγο. Σε τέτοιο σημείο που να αναρωτιέται κανείς αν ο Α. Τσίπρας θα είχε δεύτερες σκέψεις για το χρόνο του ανασχηματισμού…

Η πολιτική δεν είναι κάτι στατικό βεβαίως και ο Α. Τσίπρας μαζί με τους πιο στενούς συνεργάτες του σχεδιάζει τα επόμενα βήματα της εξωστρεφούς, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ. Με κεντρικό χαρακτηριστικό, την επαφή με τον κόσμο -το πλήθος κόσμου που πήγε τις προηγούμενες ημέρες  στις συγκεντρώσεις με ομιλητές π.χ. τον Ν. Βούτση και τον Π. Πολάκη δίνει την ελπίδα ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλα τμήματα της κοινωνίας που «συνομιλούν» με το κόμμα του Α. Τσίπρα, ότι έχουν κάτι να περιμένουν από την κυβέρνηση.

Μια καμπάνια που θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:  την κοινωνική πολιτική και την αλληλεγγύη προς τους πιο αδύναμους, την οικονομική ανάπτυξη και τα μεγάλα έργα, τέλος τους θεσμούς. Το τελευταίο αναφέρεται, φυσικά, στις επικείμενες (στις 24 Ιουλίου) ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το περιεχόμενο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, και για το λόγο αυτό πυρετωδώς εργάζονται οι Γ. Κατρούγκαλος και Χρ. Βερναρδάκης.

Μέρος της εξωστρεφούς αυτής καμπάνιας είναι φυσικά οι περιοδείες, από το πρόγραμμα όμως που έδωσε στη δημοσιότητα η Κουμουνδούρου, προκύπτει ότι μερικά μόνο, στελέχη είναι διατεθειμένα να βγουν από το γραφείο τους. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας και μια δεκάδα κυβερνητικών στελεχών (Π. Σκουρλέτης, Γ. Κατρούγκαλος, Π. Κουρουμπλής, Α. Ξανθός, Α. Μπαλτάς, Χρ. Βερναρδάκης, Τ. Πετρόπουλος, Θ. Φωτίου, Σ. Αναγνωστοπούλου, Μ. Μπόλαρης –ο Ν. Παππάς είναι μια… ξεχωριστή κατηγορία, υπό την έννοια ότι εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει πολιτικές ομιλίες, με επίκεντρο, τη διαπλοκή και τις τηλεοπτικές άδειες).

Ομιλίες που θα πυκνώσουν φυσικά όσο θα πλησιάζουμε προς το συνέδριο (πιθανότατα, το τετραήμερο 6- 9 Οκτωβρίου), ενώ η …θερινή κεντρική επιτροπή που θα το προετοιμάσει ακούγεται πως θα γίνει το Σαββατοκύριακο 25 -26 Ιουνίου.

Στην καμπάνια αντιστροφής του κλίματος αναμένεται να πάρει μέρος και ο ίδιος ο Α. Τσίπρας. Η εβδομάδα που έρχεται πάντως, έχει ένα γεγονός που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση: τη διαδήλωση των «Παραιτηθείτε». Πώς θα της απαντήσουν (ή θα επιχειρήσουν να την αποδομήσουν) θα αποφασισθεί σύντομα στον πρωινό καφέ του Μ. Μαξίμου.