Αντικείμενο διαλόγου εκκλησίας και πολιτείας είναι το θέμα της εκκλησιαστιής περιουσίας. Αυτό ξεκαθάρισε με νόημα ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, που φιλοξενήθηκε στην εκπομπή Ακραίως, στον ΣΚΑΪ, με τον Τάκη Χατζή.

Ο κ. Φίλης, αναφερόμενος στην περιουσία της εκκλησίας τόνισε μάλιστα πως είναι "Sui generis δημόσια" και "όχι ιδιωτική". Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρθηκε και στο μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία, λέγοντας: "Είναι αντιεκπαιδευτική αντίληψη η κατάργηση του μαθήματος των Θρησκευτικών. Θα το δούμε σαν μάθημα γνώσης, όχι σαν προσυλητισμό. Η Εκκλησία ποτέ δεν συμφώνησε με τις αλλαγές στην εκπαίδευση. Λέμε όχι κατάργηση, αλλά αλλαγή του μαθήματος των Θρησκευτικών".

Σχετικά με την πολιτική επικαιρότητα και το "κίνημα" "Παραιτηθείτε" δήλωσε ότι "θα συνεργαστούμε με τα πολιτικά κόμματα για την αναδιοργάνωση του κράτους ή θα αρχίσουμε τα παραιτηθείτε; Δεν είναι η κυβέρνηση αντιμέτωπη μόνο με απαιτήσεις από το εξωτερικό αλλά και από το εσωτερικό" ενώ για τα εργασιακά "η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τα εργασιακά δικαιώματα. Δεν θα δεχθούμε lock out, ούτε ομαδικές απολύσεις".

"Κλειδί είναι η μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στα συνδικάτα" πρόσθεσε και συμπλήρωσε: "Εξυγίανσή τους δεν θα γίνει από το κράτος".

Για την κυβέρνηση και το προεκλογικό της πρόγραμμα: "Βεβαίως και αλλάξαμε. Αλλάξαμε πρόγραμμα με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου". Για τη διαδήλωση της Τετάρτης: "Όλοι έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν με ότι σύνθημα θέλουν. Έχουμε κι εμείς δικαίωμα να κρίνουμε τη σκοπιμότητα της διαδήλωσης της Τετάρτης" ενώ επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία: "Η δεξιά έδεινε θαλασσοδάνεια στους βαρόνους των  media".

Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια: "Όχι στα ιδιωτικά πανεπιτσήμια. Θέλουμε να ανοίξει η δημόσια εκπαίδευση. Βρίσκετε λογικό να διδάσκονται περισσότερες ώρες αρχαία από νέα ελληνικά; Δεν καταργούμε τα τμήματα ένταξης, αλλά δημιουργούμε κι άλλα, μετά από 10 χρόνια".

Για το φλέγον θέμα των πανελληνίων εξετάσεων: "Υπάρχουν σκέψεις για κατάργηση των πανελληνίων, αλλά σε βάθος χρόνου. Κατεύθυνση είναι η ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια. Δεν υποτιμώ τα ξένα πανεπιστήμια, αλλά προτεραιότητα του ελληνικού κράτους είναι η αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων. Η απόφαση για εκκλησιασμό και παρελάσεις θα ληφθεί με εμπιστοσύνη στην κρίση του εκπαιδευτικού".