«Πετύχαμε πολλά μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας που βρήκαμε (σ.σ. από την προηγούμενη κυβέρνηση) και συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση ως την κύρωση της κύριας σύμβασης τον ερχόμενο Νοέμβριο»:  με τα λόγια αυτά περιγράφει κυβερνητικό στέλεχος τη μεγάλη συμφωνία του Ελληνικού.

Το τίμημα μπορεί να παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη συμφωνία Ελληνικού Δημοσίου και Lamda Development (στα 915 εκατομμύρια ευρώ), πλην όμως είναι ένα ποσό που θα πέσει στη …μαύρη τρύπα του χρέους, σύμφωνα με την κυβερνητική επιχειρηματολογία.

Σε αυτό θα πρέπει να προσθέσει κανείς και  την υποχρέωση εκ μέρους του αγοραστή/ επενδυτή για έργα κοινωφελούς χρήσης ύψους ως 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ. Όπως προκύπτει δε, από την ανάγνωση της (τροποποιητικής) σύμβαση που υπέγραψαν τα δύο μέρη, το ποσό αυτό αυτό θα διατεθεί για τη διαμόρφωση των ανοιχτών χώρων του Μητροπολιτικού Πάρκου, για την παράκαμψη -υπογειοποίηση τμήματος της Λεωφόρου Ποσειδώνος (εφόσον εγκριθεί ασφαλώς), για την κατασκευή κοινόχρηστων υποδομών, για την ανάπλαση της παραλίας μήκους ενός χιλιομέτρου στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι Αθηναίοι. Έργα για οποία δεσμεύεται στο εξής ο αγοραστής –και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά με την προηγούμενη σύμβαση, υπογράμμιζαν πηγές του Δημοσίου. Εξάλλου, οι επενδυτικές υποχρεώσεις ανέρχονται συνολικά στα 4,6 δισεκατομμύρια σε βάθος 15ετίας.

Στα βασικά του νούμερα, το έργο θα περιλαμβάνει περί τα 2,6 εκατομμύρια τετραγωνικών μέτρων Πάρκου και κοινόχρηστων χώρων (η ομάδα των μελετητών του Δημοσίου διεκδικούσε περισσότερο πράσινο μέχρι και την τελευταία ώρα), και 2,7 εκατομμύρια τ.μ. δόμησης. Το -διαμπερές- Πάρκο θα γίνει κατά προτεραιότητα, ενώ πρέπει να διευκρινιστεί ότι θα είναι ανοιχτό σε όλους, με τη φύλαξη και τη συντήρησή του να αναλαμβάνει ο επενδυτής.

Πηγές του ΤΑΙΠΕΔ υποστήριζαν, τέλος, ότι μετά την ολοκλήρωση του συνόλου των επενδύσεων που προβλέπονται από τη Lamda, και ειδικότερα μετά από 27 χρόνια, Ελληνικό Δημόσιο και επενδυτής μπορούν να συζητήσουν το ενδεχόμενο παραίτησης του δεύτερου από το δικαίωμα επιφάνειας επί των ελεύθερων τμημάτων του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής, υπό προϋποθέσεις. Με πιο απλά λόγια, ότι το Πάρκο δεν έχει πουληθεί στη Lamda ως γη, αλλά έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα επιφάνειας. Αν θέλει το Δημόσιο μπορεί να πάρει την κυριότητα του Πάρκου μετά τα 27 χρόνια, μαζί όμως και την υποχρέωση να το συντηρεί με βάση τα συμφωνημένα standards.