Μπορεί προς το παρόν να μην υπάρχει οριστική απόφαση για τις αλλαγές που θα περιλαμβάνει η κυβερνητική πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, δεν υπάρχει προς το παρόν, όμως οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού αναφέρουν πως θα παρουσιαστούν στις 24 Ιουλίου.
 
Τα πάντα ακόμη βρίσκονται σε επίπεδο ανταλλαγής απόψεων. Ορισμένες από τις εισηγήσεις που φτάνουν στο Μαξίμου, περιλαμβάνουν τολμηρές προτάσεις, όπως είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό, με αυξημένες αρμοδιότητες.

Οι υποστηριχτές αυτής της πρότασης υποστηρίζουν βρίσκεται σε μια προοδευτική κατεύθυνση, καθώς δίνει περισσότερες ευθύνες στον λαό, ενώ διατηρείται αλώβητη η βάση του κοινοβουλευτικού συστήματος, δηλαδή η εξάρτηση της κυβέρνησης από την εμπιστοσύνη της Βουλής.
 
Εκτός των αλλαγών που αφορούν στις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν φτάσει προτάσεις και για άλλα επιμέρους ζητήματα, με ορισμένες από αυτές να θεωρούνται αποδεκτές από το σύνολο των κορυφαίων κυβερνητικών και κομματικών στελεχών.

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται πως στις κυβερνητικές προτάσεις θα υπάρχει περιστολή ή ακόμη και πλήρης κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, δηλαδή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινείται και για τα άρθρα 61 και 62 που αφορούν στη βουλευτική ασυλία, η οποία με τη νέα πρόταση θα ισχύσει μόνο για τη πολιτική δράση των βουλευτών.

Μία πρόταση ακόμη που έχει κατατεθεί και η οποία αναμένεται να ανοίξει μεγάλη συζήτηση, είναι εκείνοι της θέσπισης ανώτατου ορίου στη βουλευτική και υπουργική θητεία. Ακόμη, έχει πέσει στο τραπέζι πρόταση για την συνταγματική καθιέρωση του ασυμβίβαστου ανάμεσα στην θέση του υπουργού και του βουλευτή.

Στο τραπέζι του διαλόγου βρίσκονται ακόμη προτάσεις για την διευκόλυνση της διοργάνωσης δημοψηφίσματος ακόμη και από την κοινοβουλευτική μειοψηφία ή το λαό, με τη θέσπιση ενός ορίου μερικών χιλιάδων υπογραφών. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο για περισσότερες αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες στις τοπικές κοινωνίες, με τη διοργάνωση τοπικών δημοψηφισμάτων ή λαϊκών συνελεύσεων γειτονιών.
 
Την ίδια στιγμή, από το Μαξίμου προσπαθούν να κλείσουν κάθε συζήτηση για την για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκριση του νέου Συντάγματος. 

Πάντως, συνεργάτες του Αλ.Τσίπρα δεν αποκλείουν την προκήρυξη ενός συμβουλευτικού δημοψηφίσματος για επιμέρους διατάξεις που θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνονται στις τελικές προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Όπως αναφέρουν, μια τέτοια ενέργεια θα δέσμευε ηθικά –και μόνο- την επόμενη αναθεωρητική Βουλή, που δεν θα μπορούσε να κλείσει τα αυτιά της στην λαϊκή ετυμηγορία. Ορισμένα από αυτά τα ερωτήματα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και ζητήματα ταμπού για την Αριστερά, όπως η ίδρυση ή μη ιδιωτικών πανεπιστημίων ή τον διαχωρισμό κράτους- εκκλησίας.