current views are: 3

12 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση18:12

Ανδρουλάκης: Το ζήτημα είναι να αλλάξουν οι δομές της χώρας

Στη διάσπαση και στην άλωση της κεντροαριστεράς από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αναφέρθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος δηλώνει ότι τα σημερινά εκλογικά ποσοστά της παράταξης αφορούν πρωτίστως στον πολιτικό του χώρο.

Δημοσίευση 18:12’

Στη διάσπαση και στην άλωση της κεντροαριστεράς από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αναφέρθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος δηλώνει ότι τα σημερινά εκλογικά ποσοστά της παράταξης αφορούν πρωτίστως στον πολιτικό του χώρο.

Στη διάσπαση και στην άλωση της κεντροαριστεράς από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αναφέρθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος δηλώνει ότι τα σημερινά εκλογικά ποσοστά της παράταξης αφορούν πρωτίστως στον πολιτικό του χώρο.

«Είναι δική μας ευθύνη να εξηγήσουμε τις επιλογές μας και τους λόγους που μας ώθησαν σε αυτές. Οι άλλοι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς» υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Θεσσαλία».

Ο κ. Ανδρουλάκης υπερασπίζεται την αλλαγή του εκλογικού νόμου και μιλά για την εφαρμογή εκ μέρους της κυβέρνησης μιας εξωτερικής πολιτικής που υποβαθμίζει τη χώρα με «ασύδοτο αμοραλισμό που υπονομεύει, όχι μόνο την παρούσα, αλλά και τη μελλοντική διεθνή θέση της».

Η εικόνα της Κεντροαριστεράς δείχνει απογοητευτική και δρόμοι ουσιαστικής συνεννόησης δεν φαίνεται να υπάρχουν. Τα δημοσκοπικά ποσοστά των κομμάτων που την εκφράζουν πιστοποιούν αυτή την κατάσταση. Εσείς από την «απόσταση» των Βρυξελλών πιστεύετε ότι υπάρχει μέλλον, και αν ναι, θα διεκδικήσετε κάποιον ρόλο;

Το ιστορικό βάρος της δημοκρατικής παράταξης υπερβαίνει το μέγεθος των κομμάτων που την εκφράζουν εκλογικά σήμερα. Είναι δεδομένο ότι απαιτείται ένας ισχυρός πόλος στην κεντροαριστερά, για το καλό του τόπου. Έχω πει και με άλλες αφορμές, το τονίζω και σήμερα, ότι πρέπει να τεθούν στο περιθώριο οι μικρομεγαλισμοί και οι προσωπικές στρατηγικές. Η ενότητα του νέου φορέα θα κατοχυρωθεί με τις ιδέες και τις αξίες μας δημιουργώντας συνθήκες, για την προγραμματική σύγκλιση λύσεων που θα αφορούν στις κοινωνικές ανισότητες και την ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών. Αυτές είναι οι προτεραιότητες της ελληνικής κοινωνίας και όχι, η συγκόλληση μηχανισμών, για τη διαχείριση θέσεων εξουσίας που προκαλούν το κοινό αίσθημα. Επιπρόσθετα, είναι δεδομένο πως για να υπάρξει μέλλον πρέπει να αγκαλιάσουμε ξανά τους νέους μας, εντός και εκτός Ελλάδας. Αυτό, φυσικά, σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε και πειστικές και ρεαλιστικές λύσεις στα ζητήματα που τους απασχολούν, όπως η ανεργία και οι διαγενεακές ανισότητες.

Κατηγορείτε τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπαθούν να αλώσουν τον ενδιάμεσο χώρο. Ευθύνονται εκείνοι ή ο κατακερματισμός και η πολιτική αμηχανία της Κεντροαριστεράς;

Η παράταξή μας λοιδορήθηκε και πολεμήθηκε όσο καμία άλλη. Και αυτό παρά το γεγονός ότι αναλάβαμε το πολιτικό κόστος, να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, έχοντας απέναντί μας το σύνολο των κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών δυνάμεων. Η πολιτική και ιστορική δικαίωση είναι αναπόφευκτη και θα έρθει πιο γρήγορα από ό,τι νομίζουν οι άσπονδοι φίλοι μας. Πλέον, όλοι καταλαβαίνουν ότι το μνημόνιο δεν το έφερε ο πελαργός, αλλά η χρεοκοπία της διακυβέρνησης Καραμανλή που μας οδήγησε σε κρίση χρέους και εκτός κάθε δυνατότητας δανεισμού από τις αγορές. Ωστόσο, τα σημερινά εκλογικά ποσοστά της παράταξης αφορούν πρωτίστως εμάς. Είναι δική μας ευθύνη να εξηγήσουμε τις επιλογές μας και τους λόγους που μας ώθησαν σε αυτές. Οι άλλοι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς.

Αναθεώρηση του Συντάγματος με δημοψήφισμα; Συμφωνείτε με αλλαγή του εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής;

Το Σύνταγμα προβλέπει ξεκάθαρες διαδικασίες, για την περίπτωση αναθεώρησής του, μέσω του Άρθρου 110. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: Οποιαδήποτε άλλη πρόταση είναι ασύμβατη και, κατά συνέπεια, αντισυνταγματική. Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Όσον αφορά στο θέμα του εκλογικού νόμου είμαι υπέρ της αλλαγής του ως προς το αναλογικότερο. Οι θεσμοί, όπως ο εκλογικός νόμος, πρέπει να αντανακλούν αντικειμενικές ανάγκες και συνθήκες της εποχής τους. Ο ισχύων εκλογικός νόμος με το «μπόνους» των 50 εδρών, έχει σχεδιαστεί, για τις εποχές όπου τα δυο μεγαλύτερα κόμματα έπαιρναν αθροιστικά 85% και όχι 60% όπως γίνεται σήμερα. Η θέση μου είναι ότι απαιτείται ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα με διαίρεση των μεγάλων περιφερειών, για να μην έχουμε φαινόμενα όπως της Β’ Αθηνών όπου υπάρχει ελάχιστη επαφή μεταξύ βουλευτών και ψηφοφόρων, καθώς και ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο, για τη χρηματοδότηση των κομμάτων με τη χρήση κωδικών, ώστε να ξέρει ο πολίτης που πάνε τα χρήματά του.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα δημοκρατίας από την ημέρα που υπέγραψε μνημονιακές συμβάσεις, καθώς δεν έχει ουσιαστικά λόγο στα δημοσιονομικά της. Η κυβέρνηση, από την άλλη, πανηγυρίζει, παρότι υπέγραψε το πλέον επώδυνο μνημόνιο και μπροστά της έχει τη μέγγενη των εργασιακών. Πώς ορίζει τελικά η χώρα το μέλλον της, όταν φαίνεται ότι και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί περνούν από παρατεταμένη κρίση εμπιστοσύνης;

Η κυβέρνηση, αφού έχασε έναν ολόκληρο χρόνο, φλερτάροντας με τις θεωρίες Βαρουφάκη-Καμμένου-Τσίπρα μας φόρτωσε κλειστές τράπεζες και ακόμα μεγαλύτερα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη. Άργησαν να καταλάβουν, ότι συμμετέχουμε σε μια πολιτική και νομισματική ένωση, αλλά δεν μπορούμε να ασκήσουμε μόνοι μας δημοσιονομική πολιτική όπως τα υπόλοιπα κράτη, από τη στιγμή που δεν μπορούμε να καλύψουμε τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες. Η κρίση ανέδειξε τη μεγαλύτερη ανισότητα και αυτή είναι η ανισότητα μεταξύ δανειστή και δανειολήπτη.

Εάν στο παρελθόν η εθνική κυριαρχία κατοχυρωνόταν με την ισχύ των όπλων τώρα έχει προστεθεί και το οικονομικό πεδίο. Για να καθορίζουμε εμείς τη μοίρα μας πρέπει να επανακτήσουμε την οικονομική μας αυτοτέλεια. Αυτή η επιλογή συνιστά μονόδρομο ανεξάρτητα από τις μελλοντικές εξελίξεις. Είτε μια χώρα είναι μέσα στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς είτε έξω από αυτούς, πρέπει να έχει τα οικονομικά της σε τάξη. Εάν δεν το καταφέρουμε θα είμαστε σαν ένα καράβι χωρίς μηχανές, έρμαιο των κυμάτων, σε ταραχώδεις θάλασσες. Αυτό θέλουμε; Θέλω να πιστεύω πως όχι.

Η κρίση είναι όμως και Ευρωπαϊκή. Αυτά που έχουμε επιτύχει όλοι μαζί κανένα κράτος δεν θα μπορούσε να τα επιτύχει μόνο του. Ακόμα και η Γερμανία με τη Γαλλία δεν μπορούν να αντέξουν μόνες τους τα σημερινά πλανητικά μεγέθη. Άρα, τι πρέπει να κάνουμε; Να ενισχύσουμε τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, προχωρώντας σε πολιτική και οικονομική ενοποίηση ώστε να αποκτήσουμε τα κατάλληλα εργαλεία, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που προκύπτουν από το νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Μόνο έτσι, θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε τα συμφέροντα των Ευρωπαϊκών λαών.

Στο γεωγραφικό περίγυρο της χώρας ανοίγει το ένα μέτωπο μετά το άλλο και μάλιστα σε ένα επικίνδυνο περιβάλλον λόγω και του προσφυγικού/μεταναστευτικού. Θεωρείτε ότι έχει αδυνατίσει η διεθνής θέση της χώρας;

Η Ελλάδα είναι σε μια δύσκολη γειτονιά. Αυτό, δεν έχει αλλάξει με την κρίση και τις εξελίξεις των τελευταίων ετών. Αυτό, που έχει αλλάξει είναι το ειδικό βάρος της χώρας μας. Είναι δεδομένο ότι από τη στιγμή που είμαστε σε μια κατάσταση παροδικής αδυναμίας, η γεωπολιτική μας θέση υποβαθμίζεται. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται, για μια μόνιμη κατάσταση. Ο κίνδυνος είναι η υποβάθμιση, να καταστεί μόνιμη λόγω ατυχών επιλογών.

Πειραματισμοί, οι οποίοι αμφισβητούν τη στρατηγική επιλογή της συμμετοχής της χώρας στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, συνταγματικές πρωτοβουλίες οι οποίες παραπέμπουν σε λατινοαμερικάνικου τύπου «δημοκρατίες» και ο ασύδοτος αμοραλισμός της κυβέρνησης υπονομεύουν όχι μόνο την παρούσα, αλλά και τη μελλοντική διεθνή θέση της χώρας.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια η Ελλάδα ήταν η ισχυρότερη χώρα των Βαλκανίων. Με σημείο αναφοράς ακριβώς αυτή τη θέση καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ. Τι χρειαζόμαστε σήμερα; Μια εθνική στρατηγική στην οποία θα συμφωνήσουν όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου με στόχο να επιστρέψουμε στην επιθυμητή κατάσταση. Αυτό είναι επιβεβλημένο, μεταξύ άλλων και, επειδή έχουμε μια σειρά από ανοιχτά μέτωπα. Πριν από λίγες μέρες, είχα την ευκαιρία να καταγγείλω στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τη στάση του κ. Ερντογάν στο θέμα της Αγίας Σοφίας. Η χώρα μπορεί να τα καταφέρει αρκεί να πορευτούμε με λογική και σύνθεση και όχι με το διχασμό των τελευταίων ετών. Το ζήτημα δεν είναι να εναλλάσσονται στην εξουσία τα κόμματα και οι πρωθυπουργοί, απαγγέλλοντας παραπλανητικά αφηγήματα, αλλά να αλλάξουν οι δομές της χώρας προς όφελος του ελληνικού λαού.


σχετικα αρθρα