Ένα φάντασμα, το οποίο συνδέει τον ΣΥΡΙΖΑ με το πρόσφατο παρελθόν του, πλανιέται τους τελευταίους μήνες πάνω από την κυβέρνηση. Είναι το φάντασμα της Λαϊκής Ενότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη και των λοιπών, εξωκοινοβουλευτικών δυνάμεων της Αριστεράς, που εμφανίζονται δυναμικά στο προσκήνιο, διεκδικώντας να αναλάβουν τον ρόλο που έπαιζε η Κουμουνδούρου στην προ 2012 εποχή, δηλαδή της μαχητικής αντιπολίτευσης σε επίπεδο δρόμου.

Το φαινόμενο των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας πολιτών έξω από χώρους που επισκέπτονται υπουργοί και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι καινούργιο. Κορυφώθηκε την εποχή των αγροτικών κινητοποιήσεων, ξεφούσκωσε, και τις τελευταίες ημέρες επανέρχεται. Εν αντιθέσει με τις μαζικές αγροτικές παρεμβάσεις, τα «ντου» του τελευταίου διαστήματος πραγματοποιούνται από σαφώς μικρότερες, αλλά πιο οργανωμένες ομάδες, που δείχνουν να ξέρουν καλά αυτό το παιχνίδι. Άλλωστε έχουν εμπειρία πολλών ετών. Το εφάρμοζαν συχνά την εποχή που η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ βρίσκονταν στην κυβέρνηση, πολλές φορές δίπλα σε εκείνους που σήμερα βρίσκονται στο στόχαστρο τους.

Όπως παραδέχονται –άλλοτε εμμέσως, άλλοτε ευθέως- κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι άνθρωποι που έχουν γίνει σκιές των υπουργών της κυβέρνησης, είναι συνήθως πρώην μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον ανήκουν στην ΛΑΕ ή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με τους οποίους συνεργάστηκαν πολλές φορές σε κινηματικό και συνδικαλιστικό επίπεδο τα προηγούμενα χρόνια. Προς την κατεύθυνση αυτή δείχνουν για τα περιστατικά που έλαβαν χώρα πριν λίγες ημέρες.

Οι δυναμικές αυτές παρεμβάσεις των πρώην συντρόφων, προβληματίζουν την Κουμουνδούρου και οι λόγοι είναι δύο. Πρώτον, γιατί δημιουργούν μεγάλο θόρυβο, μεγαλύτερο από όσο αντιστοιχεί στην συμμετοχή που έχουν, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν την κυβέρνηση κάτω από συνεχή λαϊκή πίεση. Και δεύτερον, διότι αυτές οι κινητοποιήσεις παρουσιάζουν στοιχεία ανάλογα με αυτά που χρησιμοποιούσε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν το 2012 και που τον βοήθησαν να τορπιλίσει το δίπολο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Οι ανησυχίες αυτές γίνονται ακόμη πιο έντονες, από τη στιγμή που στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά υπάρχουν έντονες διεργασίες για την δημιουργία του δικού τους μετωπικού, συμμαχικού σχήματος, στα πρότυπα του πρώιμου ΣΥΡΙΖΑ, που τραβάει το ενδιαφέρον μερίδας της οργανωμένης βάσης του κόμματος.