Σε δύο επίπεδα, αυτό της επικοινωνίας και εκείνο της ουσίας επικεντρώθηκε το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη εις ότι αφορά τη δημοσκόπηση της Κάπα Research, που προκάλεσε μέχρι και αντιπαράθεση Μαξίμου – ΝΔ ως προς την «ανάγνωσή» της.

Ήδη από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου, όταν και κυκλοφόρησαν τα κυριακάτικα φύλλα, στη Συγγρού υπήρξε προβληματισμός για την επικοινωνιακή διαχείριση των ευρημάτων της έρευνας από την κυβέρνηση. Προβληματισμός που μετατράπηκε σε οργή όταν, αργά το βράδυ του Σαββάτου, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων έκανε λόγο για «μείωση της ψαλίδας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ».

Λίγες ώρες αργότερα, μία νέα κυβερνητική διαρροή προκαλούσε την οξεία αντίδραση της Συγγρού, μέσω ενημερωτικού σημειώματος, η οποία πλέον έβαλε όχι μόνον κατά του Μαξίμου αλλά και της ίδιας της εταιρείας ερευνών. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από το ότι αυτή η νέα δημοσκόπηση έφερε, για πρώτη φορά μετά από καιρό, τα δύο κόμματα σε απόσταση ολίγων μονάδων (3,5), δίνοντας έτσι χαρακτήρα ντέρμπι στην πολιτική αναμέτρηση. Αντιθέτως, όλες οι άλλες δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί το τελευταίο διάστημα καταγράφουν πολύ μεγαλύτερες διαφορές, ενώ την ίδια εικόνα μεταφέρει στον κ. Μητσοτάκη και στα υπόλοιπα στελέχη του κόμματος και ο κ. Τ. Θεοδωρικάκος, γνωστός δημοσκόπος και πλέον εκ των στενότερων συνομιλητών του Προέδρου της Ν.Δ.

Το γαλάζιο σχόλιο για τα ευρήματα της Κάπα Research είναι ενδεικτικό του εκνευρισμού που υπήρξε:

«Πάντοτε έδινε πολύ μικρότερες διάφορες υπέρ της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τις υπόλοιπες δημοσκοπήσεις. Το γεγονός αυτό βέβαια δεν μας εντυπωσιάζει ιδιαίτερα, καθώς η συγκεκριμένη εταιρία επέμενε μέχρι το τέλος να δίνει τρίτο τον κ. Μητσοτάκη στην εσωκομματική εκλογή της νέας Δημοκρατίας».

Πέραν, ωστόσο, της επικοινωνίας, υπήρξε και μία ουσιώδης μέτρηση της τελευταίας δημοσκόπησης που προβλημάτισε, ουσιαστικά, το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη. Κι αυτή δεν είναι άλλη από το στοιχείο που λέει ότι μία σημαντική μερίδα των πολιτών, το 37,6% του δείγματος, δηλώνει ότι θα καθορίσει τη στάση του από την πορεία της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα. Κάτι που, υπό προϋποθέσεις, σημαίνει ότι έχουν αποστασιοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν έχουν ακόμη ερωτευτεί τη Νέα Δημοκρατία.