Με δύο... πεποιθήσεις αρχίζουν οι συσκέψεις του πρωθυπουργού την εβδομάδα που άρχισε: Ότι η μάχη της πολιτικής επιρροής ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση θα κριθεί στην καθημερινότητα κατά κύριο λόγο. Και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει απώλειες, απόρροια των μέτρων που υποχρεώθηκε να πάρει, την ίδια στιγμή ωστόσο ουδείς (και δη ο Κυριάκος Μητσοτάκης) δεν έχει κέρδη.

Τούτων δοθέντων, το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται ήδη στη σφαίρα προετοιμασίας εκδήλωσης, εστιασμένης στην ανάπτυξη, που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη. Με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα, μια εκδήλωση που θα γίνει στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Οι επικεφαλής των παραγωγικών Υπουργείων έχουν συναντηθεί τουλάχιστον μία φορά ήδη, για την καλύτερη προετοιμασία της. Ενώ η έμφαση θα δοθεί στο παραγωγικό μοντέλο που μπορεί να ...ριζώσει στη χώρα αυτή, στα μεγάλα έργα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Όσον αφορά τα μεγάλα έργα, υπάρχει μια σειρά αυτοκινητοδρόμων που περιμένει την ολοκλήρωσή τους, αλλά μαζί με αυτά το Μετρό Θεσσαλονίκης, η επέκταση του αθηναϊκού τραμ και Μετρό (η γραμμή 4 που θα βοηθήσει πολύ τους κατοίκους γειτονιών, όπως Γαλάτσι, Κυψέλη, Ζωγράφου).

Ενώ στα χρηματοδοτικά εργαλεία περιλαμβάνονται το ΕΣΠΑ -εξαιρετικό... ταμείο κάνει εδώ ο αρμόδιος υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης- ο αναπτυξιακός νόμος, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, και, βέβαια, το Πακέτο Γιουνκέρ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα βρίσκεται μάλιστα στην Αθήνα σε μία εβδομάδα από σήμερα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η ομιλία του πρωθυπουργού θα δοθεί μία ημέρα μετά τη διαδήλωση των «Παραιτηθείτε». Και χωρίς να είναι κανείς σε θέση να προβλέψει τούτη τη στιγμή, τις πολιτικές επιπτώσεις της κίνησης αυτής, βέβαιο είναι ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να γίνουν οι συγκρίσεις.

Από τη μια, οι διαδηλώσεις με σύνθημα, «παραιτηθείτε», που διοργανώνουν στοιχεία τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) χωρίς να προσφέρουν δηλαδή κάποια λύση, και από την άλλη, η ρεαλιστική κυβερνητική πρόταση του Αλ. Τσίπρα για την έξοδο από την κρίση.

Με άλλα λόγια θα μπορούσε να μιλήσει κανείς και για τη μεγάλη (κυβερνητική) αντεπίθεση!