Πυρά κατά της Αλβανίας για το προκλητικό πανό που αναρτήθηκε από οπαδούς της σε γήπεδο του Euro 2016 εξαπολύει το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του. Ταυτόχρονα καταγράφει τις ενέργειες που έχουν γίνει προς τα Τίρανα, ώστε να υπάρξει καταδικαστική δήλωση από τη γειτονική χώρα.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ αφήνει να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένο να λάβει τιμωρητικές πρωτοβουλίες ώστε τα Τίρανα να κατανοήσουν ότι είναι αναγκαίο να καταδικάσουν το προκλητικό περιστατικό.

«Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι η Αλβανία δεν έχει αντιληφθεί την αναγκαιότητα μίας τέτοιας κίνησης, αλλά θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε αυτό να γίνει κατανοητό», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Αντίθετα, τόσο η οικοδέσποινα της διοργάνωσης Γαλλία όσο και η UEFA έχουν ήδη ανταποκριθεί στις παραστάσεις διαμαρτυρίας της ελληνικής κυβέρνησης και διπλωματίας, δίνοντας διαβεβαιώσεις ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί τέτοιο συμβάν» σημειώνει το ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, Γαλλία και UEFA απάντησαν στην Αθήνα ότι το επίμαχο πανό αναρτήθηκε πριν την έναρξη του αγώνα Αλβανία-Ελβετία, αλλά αφού εντοπίστηκε η απομάκρυνσή του ήταν άμεση.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

Σε συνέχεια της ανάρτησης του προβοκατόρικου και προκλητικού πανό στον ποδοσφαιρικό αγώνα Αλβανίας - Ελβετίας στο πλαίσιο του EURO 2016, γνωστοποιείται ότι πραγματοποιήθηκαν ήδη οι ακόλουθες ενέργειες:

O Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Ευστράτιος Ευθυμίου, εξέδωσε άμεσα απάντηση παρουσιάζοντας τη θέση του Υπουργείου σχετικά με την ανάρτηση του προκλητικού πανό.

Εστάλη αυστηρότατη επιστολή διαμαρτυρίας του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Σταύρου Κοντονή, προς τον Γενικό Γραμματέα της UEFA, κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη.

Η Πρέσβης της Ελλάδας στη Βέρνη, κυρία Χαρά Σκολαρίκου, προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το Γενικό Γραμματέα της UEFA, κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη.

Η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Παρίσι προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας προς το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβήματα διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν ήδη και από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προς τους Πρέσβεις της Γαλλίας και της Αλβανίας στην Αθήνα.

Έγιναν δύο αυστηρότατα διαβήματα διαμαρτυρίας από τον Πρέσβη της Ελλάδας στα Τίρανα, κ. Λεωνίδα Ροκανά, προς την ηγεσία του αλβανικού ΥΠΕΞ, από την οποία ζητήθηκε να αποδοκιμαστεί η θλιβερή, απαράδεκτη και θρασύτατη ενέργεια της ανάρτησης του πανό.

Σε συνέχεια των ανωτέρω παραστάσεων διαμαρτυρίας, οι Γάλλοι διοργανωτές και η UEFA επεσήμαναν ότι η ανάρτηση του συγκεκριμένου πανό έγινε πριν από την έναρξη του αγώνα, τόνισαν ότι η απομάκρυνσή του ήταν άμεση και μας διαβεβαίωσαν ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην επαναληφθεί το απαράδεκτο αυτό συμβάν.

Από την αλβανική πλευρά ζητήθηκε να καταδικαστεί επισήμως η θρασύτατη αυτή ενέργεια. Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι η Αλβανία δεν έχει αντιληφθεί την αναγκαιότητα μίας τέτοιας κίνησης, αλλά θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε αυτό να γίνει κατανοητό.