Οι δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορου Βερναρδάκη για έναρξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο δημόσιο από το 2018 με θεσμικό πλαίσιο που θα καθοριστεί του χρόνου αποτελούν σε σημαντικό βαθμό προανάκρουσμα για τη στάση που θα τηρήσει η Κυβέρνηση, όταν θα ξεκινήσει ο διάλογος με τους δανειστές για τα εργασιακά.

Στην ουσία η Κυβέρνηση, όπως λένε έγκυρες πηγές, προσπαθεί να προκαταλάβει το κουαρτέτο σε τυχόν παράλογες απαιτήσεις και να επιβάλει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και στον ιδιωτικό τομέα.Οταν οι συλλογικές συμβάσεις θα επιβληθούν στο δημόσιο ουδείς από τους δανειστές θα μπορεί να αρνηθεί να ισχύσει κάτι ανάλογο και στον ιδιωτικό τομέα δίνοντας τέλος στις ατομικές η επιχειρησιακές συμβάσεις.

Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για ενιαία αντιμετώπιση των εργαζομένων, είτε πρόκειται για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, είτε του δημοσίου τομέα. Με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο δημόσιο εκτός των μισθολογικών θεμάτων θα καθοριστούν και πολλά θεσμικά αιτήματα όπως
οδοιπορικά,υπερωρίες,ωράριο και αριθμός προσλήψεων.

Με το μπούσουλα του δημοσίου το Υπουργείο Εργασίας θα επιδιώξει στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές ανάλογες βέλτιστες -κατά τα Ευρωπαικά πρότυπα-ρυθμίσεις και στην ιδιωτική αγορά εργασίας.Ρυθμίσεις που μπορούν να ανατρέψουν, εν μέρει, ορισμένες από τις μνημονιακές ρυθμίσεις όπως ο καθορισμός του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου από το Υπουργείου Εργασίας, με στόχο να επανέλθει ο καθορισμός του στα ισχύοντα προ Μνημονίων.  Να καθορίζεται δηλαδή μετά από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Εάν αυτό επιτευχθεί τότε όντως ο Χριστόφορος Βερναρδάκης εκπροσωπώντας το δημόσιο με το άνοιγμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα αποδειχθεί όντας «λαγός»   για την Κυβέρνηση. Το ζητούμενο βέβαια είναι πως θα αντιδράσουν οι κυνηγοί που στην περίπτωσή μας είναι οι πιστωτές μας.