Στην τελική ευθεία μπαίνει η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο εντός των «τειχών» του ΣΥΡΙΖΑ, μια συζήτηση που έχει ήδη προκαλέσει διαφωνίες και υψηλούς τόνους. Για το λόγο αυτό την Παρασκευή θα συνεδριάσει η πολιτική γραμματεία του κόμματος, υπό τον Τσίπρα. Μάλιστα επικρατούν επικρατούν δύο γραμμές.

Αυτών που θέλουν απλή και άδολη αναλογική (αλλά με διατήρηση του 3% ως αναγκαίου ποσοστού για την είσοδο στη Βουλή) και εκείνων που επιδιώκουν απλή αναλογική, αλλά για τις 270 έδρες του Κοινοβουλίου, διατηρώντας έτσι μπόνους περίπου 30 εδρών για το νικητή των εκλογών (κόμμα ή συνασπισμό).

Καιρός για χάσιμο δεν υπάρχει λένε οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ως εκ τούτου αυτή ή την άλλη εβδομάδα -ανάλογα και με τις διεθνείς υποχρεώσεις του πρωθυπουργού- πρέπει να υπάρχει κατάληξη. Στο τέλος, άλλωστε, της ερχόμενης εβδομάδας τοποθετείται η διεξαγωγή της διήμερης Κεντρικής Επιτροπής: το ερώτημα, ωστόσο παραμένει, αν θα λυθούν εκεί οι λογαριασμοί, καταγράφοντας ίσως και τη διχοτόμηση του κομματικού σώματος, ή αν αντιθέτως θα έχει βρεθεί η χρυσή φόρμουλα νωρίτερα.

Ένα μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής το ιστορικό στέλεχος και πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση ξιφουλκεί υπέρ της απλής αναλογικής, την ώρα που ο αρμόδιος υπουργός και εισηγητής του θέματος, Π. Κουρουμπλής αμύνεται υπέρ του μπόνους.

Δεν μπορεί την ίδια στιγμή να περάσει απαρατήρητη, η φράση που αποδίδεται στον Α. Τσίπρα από την τελευταία Γραμματεία του κόμματος: «Η πρότασή μας δεν μπορεί να οδηγεί σε ακυβερνησία τη χώρα». Φράση που τον φέρνει στο στρατόπεδο του μπόνους, χωρίς ο ίδιος να έχει πάρει επισήμως πάντως θέση.

Επειδή όμως ο εκλογικός νόμος είναι και μαθηματικά, παρουσιάζουμε και κάποια σενάρια. Παίρνοντας ως δεδομένα τα ποσοστά της προηγούμενης αναμέτρησης (με νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ και πάλι δηλαδή), με το μπόνους των 27 -30 εδρών, ΣΥΡΙΖΑ -Αν. Ελ., μαζί με το ΠΑΣΟΚ δίνουν μια ισχυρή πλειοψηφία 161 εδρών.

Αντιθέτως, με την απλή αναλογική, τα τρία αυτά κόμματα δεν δίνουν λύση στο κυβερνητικό πρόβλημα (οι έδρες τους αθροίζονται περί τις 145), και απαιτείται και 4ος εταίρος. Το ερώτημα, συνεπώς, που ανακύπτει για τους θιασώτες της απλής αναλογικής είναι αν θέλουν μια κυβέρνηση «όμηρο» του Β. Λεβέντη φερ' ειπείν. Επιπλέον, αν άθελά τους σπρώχνουν τα σενάρια του μεγάλου συνασπισμού (ΣΥΡΙΖΑ -ΝΔ), ενδεχόμενο που όλοι ξορκίζουν βέβαια.

Εκτός αν θεωρούν ότι η διαφορά με τον Κ. Μητσοτάκη είναι μη αναστρέψιμη, οπότε επεξεργάζονται σενάρια πώς ΔΕΝ θα κυβερνηθεί η χώρα.