ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι φόβοι της κυβέρνησης για τη συγκέντρωση #Παραιτηθείτε

της Άρτεμις Παραδείσου - Δημοσίευση 15 Ιουνίου 2016, 06:27 / Ανανεώθηκε 15 Ιουνίου 2016, 07:27
Οι φόβοι της κυβέρνησης για τη συγκέντρωση #Παραιτηθείτε
Facebook Twitter Whatsapp

Ένα θέμα κυριαρχεί στην κυβερνητική ατζέντα τις τελευταίες ώρες: η προετοιμασία της εκδήλωσης με θέμα, "Ελλάδα 2021: Δίκαιη Ανάπτυξη - Παραγωγική Ανασυγκρότηση" και κεντρικό ομιλητή, τον Α. Τσίπρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ένα θέμα κυριαρχεί στην κυβερνητική ατζέντα τις τελευταίες ώρες: η προετοιμασία της εκδήλωσης με θέμα, "Ελλάδα 2021: Δίκαιη Ανάπτυξη - Παραγωγική Ανασυγκρότηση" και κεντρικό ομιλητή, τον Α. Τσίπρα (μαζί του και οι Π. Σκουρλέτης, Χ. Σπίρτζης και Γ. Σταθάκης), την Πέμπτη το βράδυ. Αυτά επισήμως, γιατί ανεπισήμως….

Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, στα χείλη κυβερνητικών και κομματικών στελεχών μια ερώτηση κυριαρχεί: «Λες να έχει κόσμο στους ‘παραιτηθείτε’;». Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη φτάσει πληροφορίες ότι ο «γαλάζιος» κομματικός μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός, με μίσθωση πούλμαν από διάφορες περιοχές του Λεκανοπεδίου (η απεργία στα σταθερά μέσα τροχιάς δυσχεραίνει άλλωστε την προσέλευση). Ιδίως, όπως υποστηρίζουν στην Κουμουνδούρου, η σαμαρική πτέρυγα του κόμματος (με οδηγό, τον Α. Γεωργιάδη) έχει κινητοποιηθεί, με σκοπό να αποτελέσει πολιτικό γεγονός η αποψινή συγκέντρωση.

Από την προσέλευση ή μη αντιπολιτευόμενων πολιτών θα κριθεί πάντως αν καλώς έπραξε το κυβερνητικό στρατόπεδο (συγκεκριμένοι υπουργοί της κυρίως, όπως ο Ν. Φίλης) να δώσει αξία στους «παραιτηθείτε», να κάνει περισσότερο γνωστή τη διαδήλωση, καταγγέλλοντάς την.

Όμως, από χθες η συμπολίτευση έχει μία ακόμη αγωνία: για το αστυνομικό σκέλος της βραδιάς, δεδομένης της αντι-συγκέντρωσης στην οποία καλούν οι αναρχικοί. Ένα αιματηρό επεισόδιο είναι το τελευταίο που θα επιθυμούσε τούτη τη στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου. Σε μια χώρα που έχει ιστορική παράδοση από «θερμά» καλοκαίρια...

Με τούτα και τ’ άλλα πάντως, μόνο καλοκαιρινή ραστώνη δεν θυμίζει (ακόμη) τούτο το καλοκαίρι. Η πολιτική ένταση στο κόκκινο, με βαριές κουβέντες να ανταλλάσσονται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ –η χθεσινή ημέρα με τις εκατέρωθεν εμπρηστικές ανακοινώσεις, non paper και tweets είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Πολιτικό κλίμα που ουδόλως βοηθά στη συναίνεση που θα επιθυμούσε το Μέγαρο Μαξίμου, στην αφετηρία της συζήτησης για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος, όπως αυτές θα καταγραφούν στη Συνταγματική Αναθεώρηση αλλά και -γιατί όχι;- στον εκλογικό νόμο.