current views are: 9

15 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση04:00

Το ναι μεν, αλλά της Ν.Δ. με το #Παραιτηθείτε

Δύο γραμμές, και μάλιστα έντονα αντιτιθέμενες, καταγράφονται στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας ως προς τις σημερινές συγκεντρώσεις του κινήματος #Παραιτηθείτε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Δημοσίευση 04:00’

Δύο γραμμές, και μάλιστα έντονα αντιτιθέμενες, καταγράφονται στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας ως προς τις σημερινές συγκεντρώσεις του κινήματος #Παραιτηθείτε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Δύο γραμμές, και μάλιστα έντονα αντιτιθέμενες, καταγράφονται στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας ως προς τις σημερινές συγκεντρώσεις του κινήματος #Παραιτηθείτε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Και εκφράστηκαν με εμφατικό τρόπο, τις προηγούμενες ημέρες.

Η μία άποψη, με ισχυρά ερείσματα και στη στενή ηγετική ομάδα, ήταν υπέρ της διατήρησης αποστάσεων από τις προγραμματισμένες για σήμερα συγκεντρώσεις. Αφενός λόγω της ανησυχίας ότι η συμμετοχή θα είναι μικρή (σ.σ. ενδεικτικό το υψηλό ποσοστό πολιτών που στις δημοσκοπήσεις δεν επιθυμούν εκλογές) κάτι που θα το χρεωνόταν ευθέως η Ν.Δ. Αφετέρου, λόγω μίας ισχυρής, παραδοσιακής άποψης στο εσωτερικό του κόμματος, ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετασχηματιστεί σε κόμμα… πεζοδρομίου. Είναι, ενδεχομένως, ενδεικτικά αυτής της τάσης τα όσα είπε χθες, σε ομιλία του σε κομματική εκδήλωση, ο βουλευτής Σερρών Κ. Καραμανλής.

«Σε μια ευρωπαϊκή χώρα, η αντιπολίτευση δεν πρέπει να κάνει πολιτική στα πεζοδρόμια. Αυτό, άλλωστε, το έχουμε πληρώσει ακριβά. Σε μια ευρωπαϊκή χώρα, η αντιπολίτευση υπερασπίζεται την αρχή της φιλελεύθερης δημοκρατίας όπου υπερισχύουν το Σύνταγμα και οι νόμοι και όχι το ακατέργαστο θυμικό του μαινόμενου πλήθους», υπογράμμισε και σίγουρα η φράση αυτή θα συζητηθεί.

Από την άλλη, ωστόσο, υπήρξε και μία πολύ ισχυρή θέση υπέρ της ευθείας στήριξης της κίνησης και, εν γένει, υπέρ της προσπάθειας για άμεση πτώση του Αλέξη Τσίπρα από την εξουσία. Παρά το γεγονός ότι το σύνθημά φύγετε της Ν.Δ. υπηρετούσε αυτό το στόχο, οι υποστηρικτές μίας μετωπικής σύγκρουσης, όπως οι Αδ. Γεωργιάδης και ένα ισχυρό τμήμα των σαμαρικών, θεωρούσαν ότι η Ν.Δ. θα έπρεπε να αγκαλιάσει την κινητοποίηση, με στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων πολιτικών εξελίξεων.

Εν τέλει, η ηγετική ομάδα ακολούθησε μία γραμμή ισορροπίας, ένα «ναι μεν, αλλά». Έτσι ενώ από τη μία, με τη «βοήθεια» των δηλώσεων που έκαναν κυβερνητικά στελέχη, τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς με το #Παραιτηθείτε, εντούτοις επίσημη γαλάζια εμπλοκή δεν υπήρξε. Οι περισσότεροι γαλάζιοι δεν θα δώσουν το παρών σήμερα το απόγευμα. Στον αντίποδα, κάποιοι λίγοι, αλλά με ειδικό βάρος όπως ο Αδ. Γεωργιάδης, αναμένεται να είναι στην πρώτη γραμμή.  


σχετικα αρθρα