current views are: 4

15 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση05:30

Κριτική από την αντιπολίτευση στο νέο αναπτυξιακό νόμο – Ψηφίζεται απόψε στη Βουλή

Έντονη κριτική στις ρυθμίσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου άσκησαν κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή.

Δημοσίευση 05:30’

Έντονη κριτική στις ρυθμίσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου άσκησαν κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή.

Έντονη κριτική στις ρυθμίσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου άσκησαν κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση απέσυρε χθες τροπολογία του υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής, την οποία αναμένεται να καταθέσει εκ νέου σήμερα.

Η Ελλάδα χρειάζεται 100 δισ. ευρώ ιδιωτικές επενδύσεις για να επανέλθει στην ανάπτυξη, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας και υποστήριξε ότι ο νέος νόμος δεν αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης και δεν περιέχει αναπτυξιακή πρόταση. Ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για “βαρύ κανονιστικό πλαίσιο”, που απαιτεί πάρα πολλές υπουργικές αποφάσεις και εκτίμησε ότι δεν θα τηρηθεί το εξάμηνο για να εκδοθούν και να ενεργοποιηθεί ο νόμος.

Την άποψη ότι στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει πρόνοια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός και κατέθεσε τροπολογία για την υπαγωγή στο καθεστώς των ενισχύσεων, των ελληνικών ναυπηγείων.

Να γίνουν δεκτές οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί από την Δημοκρατική Συμπαράταξη και διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του αναπτυξιακού νόμου, ζήτησε ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μανιάτης, ενώ χαρακτήρισε “σκάνδαλο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα” την απόφαση της Κυβέρνησης να διοργανώσει πολιτική εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος δίνει προνόμια και μεγαλύτερη φορολογική ασυλία στο μεγάλο κεφάλαιο, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι «το μοντέλο ανάπτυξης καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση» ενώ ανέφερε το παράδειγμα των απαγορεύσεων της ενίσχυσης των ναυπηγείων και του πρωτογενή τομέα.

Από το 2010 έως το 2014, στο Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης έγιναν 18.847 εγγραφές και 25.354 διαγραφές, ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιώργος Λαζαρίδης. «Αυτό είναι το “success story”, των προηγούμενων κυβερνήσεων», ανέφερε.

Οι φοροαπαλλαγές που δίνει ο νόμος δεν είναι ασφαλείς και μπορεί να είναι αποτρεπτικές, υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καράς.

«Το μοντέλο το οποίο επιλέγεται ελάχιστα θα συνεισφέρει», ανέφερε και πρόσθεσε ότι για τους «περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανέργους οι 20.000 νέες θέσεις εργασίας είναι σταγόνα στον ωκεανό».

Η συζήτηση για τον αναπτυξιακό νόμο στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται σήμερα και η ψηφοφορία αναμένεται αργά το βράδυ.

Αποσύρθηκε από την κυβέρνηση τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης

Εν τω μεταξύ, αποσύρθηκε τροπολογία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, για το προσφυγικό, που κατατέθηκε αργά χθες βράδυ στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, αλλά και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης ζήτησαν την απόσυρση της πολυσέλιδης τροπολογίας, επικαλούμενοι τη μη τήρηση των κανόνων της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης έκανε δεκτό το αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης και απέσυρε την τροπολογία.


σχετικα αρθρα