Η σημερινή συγκέντρωση του #Παραιτηθείτε, είναι η πρώτη μεγάλη διαδήλωση κατά της κυβέρνησης, μετά τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και από τις αντιδράσεις που προκάλεσε φαίνεται ότι ως προς το μήνυμα που θέλησε να στείλει, είχε αποτέλεσμα πριν καν να πραγματοποιηθεί. Όπως ήταν αναμενόμενο, βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής κόντρας μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Συγγρού, ιδιαίτερα μετά  την συντονισμένη, όπως καταγγέλλουν τα γαλάζια στελέχη, κυβερνητική επιχείρηση να στοχοποιηθεί η ΝΔ ότι οργανώνει τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Η επίσημη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την πρώτη ημέρα ανακοίνωσης της συγκέντρωσης στα social media, ήταν να κρατήσει αποστάσεις από τις διαδικασίες, όπως έπραξε και πέρυσι τέτοιο καιρό, με το μέτωπο του «Μένουμε Ευρώπη» ενόψει του δημοψηφίσματος του Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι ούτε ο Αντώνης Σαμαράς, ούτε κανένα από τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ δεν είχαν παραστεί στη μεγάλη συγκέντρωση του «NAI», μπροστά από το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία των στελεχών του κόμματος, στηρίζει ενεργά την πρωτοβουλία με αναφορές στις προσωπικές τους σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο, δεν υπήρξε κανενός είδους κεντρική γραμμή κινητοποίησης. «Στην κίνηση αυτή των πολιτών η ΝΔ δεν έχει οποιαδήποτε ανάμειξη ή εμπλοκή. Είναι συνειδητή απόφασή μας που διατυπώθηκε από την πρώτη στιγμή. Καθένας, ως πολίτης, κάνει αυτό που αισθάνεται και πιστεύει. Και οι πολιτικές δυνάμεις, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, έχουμε υποχρέωση να ακούμε τους πολίτες», αρκέστηκε να ξεκαθαρίσει ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ωστόσο οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών περί αντισυνταγματικότητας και η προσπάθεια απαξίωσης της συγκέντρωσης με ειρωνικές τοποθετήσεις προκάλεσαν την αντίδραση των στελεχών της ΝΔ, που εξαπολύοντας πυρά προς το Μέγαρο Μαξίμου υπενθύμιζαν το άρθρο 5 το Συντάγματος που ορίζει ότι «καθένας έχει το δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή» και το άρθρο 11 του Συντάγματος που κατοχυρώνει το δικαίωμα του «συνέρχεσθαι».

Ωστόσο οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης ανέβηκαν κατακόρυφα από την πλευρά της ΝΔ, χθες το βράδυ, όταν κυκλοφόρησε η είδηση ότι οι αντιεξουσιαστές θα πραγματοποιήσουν την ίδια ώρα αντισυγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, κόντρα στη συγκέντρωση του «Παραιτηθείτε». «Συγκεντρωνόμαστε στο Σύνταγμα ακυρώνοντας τη μάζωξη των ακροδεξιών μνημονιολάγνων» αναφέρονταν σε σχετική ανακοίνωση στη γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

«Για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά, αναρχικοί ανακοινώνουν συγκέντρωση για να υπερασπιστούν την κυβέρνηση», ήταν το σχόλιο της Συγγρού, που επιτέθηκε συνολικά στην κυβέρνηση, με κατηγορίες για αυταρχική και καθεστωτική συμπεριφορά. Μάλιστα από τη ΝΔ καθιστούσαν απολύτως υπεύθυνο το Μαξίμου για την ασφάλεια των πολιτών του κινήματος «Παραιτηθείτε» και το καλούν, όσο και αν ενοχλείται από τη διαμαρτυρία της κοινωνίας, να διασφαλίσει πλήρως στην πράξη το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών στη διαδήλωση. Η συνέχεια θα δοθεί σήμερα στην πλατεία Συντάγματος, στις κάμερες των καναλιών και στα social media