Επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και την Εύα Αντωνόπουλου.

«Εγώ είμαι αξιόπιστος. Μπορώ να υλοποιήσω μεταρρυθμίσεις, ξέρω πώς να το κάνω, το έχω κάνει, είμαι αποφασισμένος» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ σε ερώτηση για το πώς θα πείσει ο ίδιος τους δανειστές για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, αν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Όπως ανέφερε «η Ελλάδα πρέπει να πραγματοποιήσει τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και οι δανειστές να κατανοήσουν ότι ο στόχος για πλεόνασμα από το 3,5% πρέπει να πέσει στο 2%».

«Τις μεταρρυθμίσεις θα τις κάνουμε όχι γιατί μας το λένε οι Ευρωπαίοι αλλά γιατί τις έχουμε ανάγκη και πρέπει να πείσουμε την κοινωνία γι’ αυτό» συνέχισε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Κληθείς να αναλύσει το δικό του πρόγραμμα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα προχωρήσει σε ριζική φορολογική μεταρρύθμιση και απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης συντάξεων.

«Δεν μίλησα ποτέ για αύξηση συντάξεων και δεν θα με ακούσετε να το πω. Δεν υπάρχει τέτοιο περιθώριο», ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Σε ό,τι αφορά τη θέση του κόμματος για τις επενδύσεις σημείωσε ότι «είμαστε θετικοί στην αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ» ενώ για το Ελληνικό είπε πως είναι η μεγαλύτερη επένδυση.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι «το κράτος δεν κάνει επενδύσεις αλλά δημιουργεί το σωστό περιβάλλον για επενδύσεις» και πρόσθεσε ότι «οι συνθήκες για να έρθουν τα κεφάλαια στη χώρα δεν υπάρχουν».

Ακόμη ανέφερε ότι το πρώτο πράγμα που θα έκανε θα ήταν μια ριζική φορολογική μεταρρύθμιση που «θα μειώνει τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό των φορολογικών συντελεστών» αλλά απέφυγε να απαντήσει το ποιος θα ήταν ο πρώτος λέγοντας ότι «είναι κάτι που μελετούμε».

Μίλησε ακόμη για ένα «συμπληρωματικό στοχευμένο πακέτο περικοπής δαπανών» προκειμένου να βρεθούν χρήματα για να μειωθούν τα πλεονάσματα.

Σε ό,τι αφορά τη  συγκέντρωση με το σύνθημα «παραιτηθείτε» που έγινε αιτία σύγκρουσης με την κυβέρνηση ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι αν η ΝΔ ήθελε να τη στηρίξει θα το είχε κάνει δημόσια και θα είχε και άλλη απήχηση.
«Η εντύπωση που αποκόμισα από τα τηλεοπτικά πλάνα είναι ότι ήταν μια μεγάλη συγκέντρωση» είπε και πρόσθεσε ότι για τον ίδιο «δεν έχει τόση μεγάλη σημασία πόσος κόσμος πήγε».
 
Το θέμα, όπως είπε, είναι το πώς αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση.
 
Όσο για τους βουλευτές της ΝΔ που έδωσαν το «παρών» στην συγκέντρωση διευκρίνισε ότι «τα στελέχη της ΝΔ δεν είχαν καμιά εντολή να πάνε αλλά ούτε και να μην πάνε».

Σε ερώτηση σχετικά με το κοινό μήνυμα που εξέπεμψε  η κίνηση «Παραιτηθείτε» με το αίτημα της ΝΔ για εκλογές ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι: «Εμείς από την πρώτη στιγμή λέμε ότι το κόστος παραμονής αυτής της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος απομάκρυνσης. Κατά συνέπεια θεωρούμε ότι δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα γι’ αυτό και ζητάμε εκλογές».
 
«Από τον Σεπτέμβριο αυτό το μήνυμα θα γίνει απόλυτα πλειοψηφικό στην κοινωνία» εκτίμησε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Επίσης σχολίασε ότι «τον προβλημάτισε» η χθεσινή ανακοίνωση για αντισυγκέντρωση και πως γι’ αυτό τόνισε ότι ο πρωθυπουργός είναι υπεύθυνος για τη δημόσια ασφάλεια.
 
Παράλληλα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά για «χαλαρή σχέση» με την ασφάλεια και είπε ότι «στεκόμαστε απέναντι σε ακραίες μορφές διαμαρτυρίας που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στηρίξει».
 
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε εξάλλου, για ακόμη μια φορά τον Αλέξη Τσίπρα για ψέματα. «Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο να λέει κάποιος ψέματα συνειδητά ή να είναι αυταπατώμενος. Ειπώθηκαν πολλά τερατώδη ψέματα και πολλά συνειδητά» είπε σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε ότι «όταν τα λέγανε έχει αξία να δει κανείς τι λέγαμε εμείς προεκλογικά».
 
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την παρατήρηση ότι παρά την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και τα νέα βαριά μέτρα δεν πιστώνεται δημοσκοπική αύξηση στη ΝΔ ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «είναι η μεγαλύτερη δημοσκοπική μεταστροφή που έχουμε δει» τονίζοντας ότι παρέλαβε ένα κόμμα που έχασε με 7% εθνικές εκλογές.

«Το πρόβλημα δεν είναι τα δημοσκοπικά ποσοστά της ΝΔ αλλά η ύφεση και τα μέτρα» είπε στη συνέχεια και συμπλήρωσε πως «δεν βλέπω γιατί η ΝΔ αντιμετωπίζει κάποιο στρατηγικό πρόβλημα».