Οι εικόνες από τη χθεσινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα ομιλούν από μόνες τους. Οι μερικές χιλιάδες των συγκεντρωμένων δεν ανταποκρίνονται σε μία κυβέρνηση που αθέτησε το σύνολο των υποσχέσεων που έδωσε προεκλογικά, που δεν διστάζει να προκαλεί εντείνοντας τον κοινωνικό αυτοματισμό, που εμφανίζει χαμηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας στο κυβερνητικό της έργο.

Η, αναμενόμενα για πολλούς, μικρή συγκέντρωση αποτυπώνει εμφατικά ότι, παρά τη δυσφορία των πολιτών και τη μείωση των δημοσκοπικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα, το αίτημα για ανατροπή της κυβέρνησης κάθε άλλο παρά κινητοποιεί τους πολίτες. Τουλάχιστον αυτή τη στιγμή.

Υπό την έννοια αυτή, η χθεσινή συγκέντρωση δικαίωσε όλους αυτούς που, το προηγούμενο διάστημα, συνέστησαν στην ηγετική ομάδα να κρατήσει αποστάσεις. Στελέχη της παραδοσιακής κεντροδεξιάς, του καραμανλικού στρατοπέδου (σχετική δήλωση έκανε το βράδυ της Τρίτης ο Κ.Αχ. Καραμανλής) αλλά και αρκετοί κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη εμφανίζονταν εξ αρχής επιφυλακτικοί. Πέραν του κινδύνου της μικρής συμμετοχής, αναδείκνυαν την ανάγκη η Ν.Δ. να μην μετατραπεί σε κόμμα διαμαρτυρίες, υιοθετώντας λογικές πεζοδρομίου που μπορεί αύριο, ως κυβέρνηση, να τις βρει μπροστά της. Άλλοι, πάλι, επέμεναν ότι πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο η κινητοποίηση, στο πλαίσιο της προσπάθειας για άμεση ανατροπή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Σε αυτούς περιλαμβάνονταν στελέχη όπως ο Αδ. Γεωργιάδης και βουλευτές στο περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά.

Παρά το γεγονός ότι οι «προκλήσεις» από την πλευρά της κυβέρνησης, ανάγκασαν πολλά στελέχη και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη να υπερασπιστούν τις κινητοποιήσεις, η κεντρική γραμμή περί μη ευθείας εμπλοκής τηρήθηκε. Και ως εκ του αποτελέσματος κρίνεται ορθή.

Ωστόσο, οι χθεσινές συγκεντρώσεις προσφέρουν και ένα ακόμη, βασικό συμπέρασμα που λαμβάνει υπόψιν της η ηγετική ομάδα του κόμματος. Ότι η πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα δεν θα γίνει με κινηματικές διαδικασίες, και – υπό την αίρεση ενός απρόβλεπτου γεγονότος ή ατύχημα, δεν θα συντελεστεί μέσω κινητοποιήσεων όπως οι χθεσινές. Κάτι που, με τη σειρά του, σημαίνει ότι πιθανότατα η Ν.Δ. θα έχει μπροστά της κάποιους μήνες, τουλάχιστον, προκειμένου να διαμορφώσει την πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας και να οριοθετήσει σαφώς το πολιτικό και επικοινωνιακό της στίγμα.