Σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας τίθεται ο Συνασπισμός, καθώς σύμφωνα με τη συζήτηση που έγινε την Πέμπτη στην έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η εκλογική αναμέτρηση είναι αναπόφευκτη , αφού «η κυβέρνηση καταρρέει κάτω από το βάρος της αποτυχίας της πολιτικής της και των μαζικών κοινωνικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα». Σε ανακοίνωσή της η Πολιτική Γραμματεία τονίζει ότι «τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, οι τακτικισμοί των τελευταίων ημερών δεν μπορούν να κρύψουν τη χρεοκοπία του δικομματικού πολιτικού συστήματος, που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να διατηρηθεί και προσθέτει ότι ο προαναγγελθείς από τον πρωθυπουργό ανασχηματισμός και η νέα ψήφος εμπιστοσύνης στη βουλή δεν συνιστά απάντηση στα αίτια της κρίσης. Αντίθετα, σημειώνει, αποτελεί την πιο ξεκάθαρη απόδειξη αυτή. Οι εναλλαγές στα πρόσωπα δεν μπορούν να κρύψουν την πλήρη διάσταση μεταξύ της κυβέρνησης και της κοινωνίας, την οριστική απώλεια της κοινωνικής της νομιμοποίησής»

Η ΠΓ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο αν ο κόσμος δεν έβγαινε μαζικά και ειρηνικά στις πλατείες και τους δρόμους, διεκδικώντας δημοκρατία, δικαιώματα και ανατροπή της ασκούμενης πολιτικής».

 Ο ΣΥΝ, «δηλώνει αλληλέγγυος στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, της νεολαίας, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών» και «"ακούει" τους διαδηλωτές σε όλη τη χώρα, που με τους αγώνες τους αμφισβητούν το υπάρχον πολιτικό σύστημα και την εφαρμοζόμενη πολιτική».

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ καταλήγει: «Υπό το πρίσμα αυτό η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και σε εκλογές είναι ο μόνος δρόμος. Είναι ο δρόμος που τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ φοβούνται και γι΄ αυτό χτες και τα δύο κόμματα συζητούσαν για κυβέρνηση συνεργασίας».