Στη Θεσσαλονίκη θα διεξαχθεί στις 16 Δεκεμβρίου η συνάντηση του ΕΛΚ για το προσφυγικό, έπειτα από πρόσκληση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

Όπως επεσήμανε σε συνέντευξή του στο «Πρακτορείο FM», η πρόταση διατυπώθηκε χτες και έγινε σήμερα ομόφωνα δεκτή στο ΕΛΚ. «Είναι μία πολύ σημαντική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην Κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη που σηκώνει το 60% του πληθυσμού των προσφύγων-μεταναστών, διότι στέλνει το μήνυμα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ότι ήρθε η ώρα να ενεργοποιηθεί επιτέλους η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Πρόσθεσε πως αν στην Ελλάδα το αίτημα είναι ο επιμερισμός των προσφύγων- μεταναστών σε όλη την επικράτεια, στην Ευρώπη το αίτημα είναι ο επιμερισμός τους σε όλες τις χώρες.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκε, σήμερα το πρωί, στις Βρυξέλλες με τον Έλληνα Επίτροπο και αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο κ. Αβραμόπουλος τού είπε ότι θα είναι στη συνάντηση του ΕΛΚ στη Θεσσαλονίκη και θα παρουσιάσει τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ.

Μετά τη συζήτηση που είχε με τον κ. Αβραμόπουλο, ο κ. Τζιτζικώστας επεσήμανε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι εφαρμόζεται η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και έχουν μειωθεί οι προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς τη χώρα μας. Παράλληλα σημείωσε πως η Ελλάδα θα πρέπει να καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δομών φιλοξενίας και να προχωρήσει στον διαχωρισμό των προσφύγων από τους παράτυπους μετανάστες.