Αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη με αφορμή τις προσλήψεις στις μονάδες εντατικής θεραπείας μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο αναπληρωτής υπουργός κατήγγειλε τη λειτουργεία παρακρατικού μηχανισμού στο Κέντρο που νόθευε τα αποτελέσματα, ενώ ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως δεν μπορούσε να πάρει τους φακέλους στο γραφείο του και ότι ο διαγωνισμός θα εκπέσει στα δικαστήρια.

«Οι παρακρατικοί μηχανισμοί ζουν και βασιλεύουν. Εμείς τους ξεδοντιάζουμε και αυτό αποτελεί τον πόνο σας» είπε ο κ. Πολάκης απευθυνόμενος στον κ. Γεωργιάδη, ενώ παραδέχθηκε ότι λειτουργούν «και επί των ημερών μας». «Το ότι κάνατε παρέμβαση ο ίδιος καθιστά την διαδικασία άκυρη και θα μπλοκάρει η διαδικασία στα δικαστήρια», εκτίμησε ο κ. Γεωργιάδης.

Ταυτόχρονα, ο αναπληρωτής υπουργός κατήγγειλε ονομαστικά τη νομική σύμβουλο του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθηνά Οικονόμου Σκορδά (συζύγου πρών υπουργού της ΝΔ) και υπενθύμισε ότι εμπλέκεται στην αγορά του κτηρίου του ΚΕΕΛΠΝΟ στο Μαρούσι έναντι 18 εκατ. ευρώ όταν η αντικειμενική του αξία ήταν 3 εκατ. ευρώ.

«Η νομική υπηρεσία του ΚΕΕΛΠΝΟ, δηλαδή η Αθηνά Οικονόμου Σκορδά της γνωστής πολιτικής οικογενείας του πρώην υπουργού της ΝΔ, είναι η κυρία που ως νομική σύμβουλος ήταν πίσω από την αγορά του κτηρίου του ΚΕΕΛΠΝΟ με αντικειμενική αξία 3 εκατ. ευρώ. Είναι η κυρία που έκανε έρευνα στα μεσιτικά γραφεία και όχι στο Σώμα Ορκωτών, και της είπαν ότι οι αξίες στην περιοχή είναι στα 10 εκατ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ΚΕΕΛΠΝΟ να δώσει 18 εκατ. για ένα κτίριο που έχει αντικειμενική αξία 3 εκατ.», υπογράμμισε.

«Ο παρακρατικός μηχανισμός που λειτουργούσε στο ΚΕΕΛΠΝΟ είχε διοριστεί από τον Κουρουμπλή. Μας λέτε ότι διόρισε παρακρατικό μηχανισμό και για να τον επιβραβεύσει ο πρωθυπουργός τον αναβάθμισε σε υπουργό Εσωτερικών;», απάντησε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Όσον αφορά τον διαγωνισμό ο κ. Πολάκης τόνισε ότι το υπουργείο ασκεί διοικητική εποπτεία και μπορεί να κάνει και προληπτικό έλεγχο στο ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως αναφέρει το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο συστήθηκε. Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι η λίστα με τις μοριοδοτήσεις που έκανε το υπουργείο είναι η ίδια με την τελική λίστα που έκανε η Επιτροπή Αξιολόγησης του ΚΕΕΛΠΝΟ ύστερα από την παρέμβαση.

«Είχαμε καταγγελίες και πάμε και λέμε "πίσω κλεφτόπουλα. Δείξτε μας την κατάσταση". Μας στέλνουν κατάταξη με δήθεν μόρια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης υπενθυμίζοντας ότι «είδαμε τους φακέλους και βρήκαμε ότι στα 220 άτομα έχουν γίνει 88 λάθος μοριοδοτήσεις».

Στη συνέχεια «καθίσαμε και κάναμε μία προεργασία και αποστείλαμε το έγγραφο με την γνώμη μας για να συγκρίνουν ποιος έχει δίκιο. Και έτσι αρχίζει η διελκυστίνδα», καθώς ο «παρακρατικός μηχανισμός καθυστερούσε και εκβίαζε την Επιτροπή Αξιολόγησης». Το αποτέλεσμα, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ήταν «ο πίνακας που έστειλα, πλην τριών που αρνήθηκαν τον διορισμό, να είναι ακριβώς ο ίδιος με τον πίνακα που έβγαλε η Επιτροπή Αξιολόγησης την οποία σημειωτέον δεν την αλλάξαμε».

«Δεν σας ενδιαφέρει η τήρηση του νόμου», του επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης παρουσιάζοντας έγγραφο της νομικής υπηρεσίας του ΚΕΕΛΠΝΟ, που υπογράφει η Αθ. Οικονόμου, όπου καταγγέλλεται πως «στις 21 Απριλίου και ενώ η Επιτροπή εργαζόταν, κλιμάκιο του υπουργείου μαζί με συνεργάτη του γραφείου του κ. Πολάκη επισκέφθηκε το γραφείο που συνεδρίασε η Επιτροπή» και δηλώνει πως «κατόπιν των παραπάνω η γνώμη της νομικής υπηρεσίας πάσχει από ακυρότητα που δεν θεραπεύεται από συνέχιση  της διαδικασίας».

«Κατά πρωτοφανή παράνομο τρόπο, χωρίς να έχετε συναίσθηση τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει ένας υπουργός, παρεμβήκατε και μοριοδοτήσατε κατά τον δικό σας τρόπο με αποτέλεσμα να έχετε τινάξει στον αέρα την διαδικασία», υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ. «Ο έλεγχος που έχετε αρμοδιότητα δεν γίνεται από το πρόσωπό σας, αλλά δια των αρμοδίων οργάνων του υπουργείου σας. Μπορούσε το Σώμα Ελεγκτών Υγείας να ελέγξει ή από το ΚΕΕΛΠΝΟ να ξανακάνει την διαδικασία. Δεν μπορούσατε να πάρετε εσείς τους φακέλους», ισχυρίσθηκε ο κ. Γωργιάδης τονίζοντας πως «το ότι είστε υπουργός δεν σας δίνει το δικαίωμα να κάνετε ό,τι θέλετε».

Ο κ. Πολάκης κατήγγειλε ακόμη πως επί υπουργίας Γεωργιάδη έγινε παρέμβαση σε διαγωνισμό. Κατέθεσε τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΚΕΕΛΠΝΟ της 4ης Ιουλίου 2013, όπου «ο αντιπρόεδρος κ. Ευσταθίου στην προηγούμενη πρόσληψη για τις ΜΕΘ, προφανώς όχι μοναχός του, αλλάζει μεσοκαλόκαιρο και μεσούσης της διαδικασίας αξιολόγησης, τις Επιτροπές Αξιολόγησης. Εσείς το κάνατε αυτό». Και πρόσθεσε ότι ο κ. Γεωργιάδης στις 4 Σεπτεμβρίου 2013 «κάλυψε την προηγούμενη απόφαση και ανακοίνωσε πίνακα αποτελεσμάτων». Όμως κατήγγειλε ο υπουργός, «το πρακτικό της απόφασης διορισμού δεν έχει μόρια. Όλος ο πίνακας έγινε με μπιλιετάκα από εσάς και από την κυβέρνηση».

«Σε ποιο σημείο αναφέρεται το όνομά μου; Τι συγκρίνετε; Την άποψή σας για το αν το τότε ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ ακολούθησε την σωστή διαδικασία με την παρέμβασή σας;», αντέδρασε ο κ. Γεωργιάδης επισημαίνοντας ότι «σας κατηγορεί η Επιτροπή ότι αφαιρέσατε χαρτιά από τους φακέλους». «Η απώλεια της ψυχραιμίας σας οδηγεί σε κραυγές και αισχρά ψέματα. Δεν υπάρχει κανένα χαρτί που να λέει ότι αφαιρέσαμε έγγραφα», του απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.