current views are: 14

16 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση18:06

Τσίπρας: Βάζουμε τέλος στην ύφεση – Χαoτικές οι διαφορές μας με όσους κατέστρεψαν τη χώρα

Το σχέδιο της κυβέρνησης για μια «δίκαιη» και συγχρόνως «βιώσιμη» και «δημοκρατική», όπως χαρακτήρισε, ανάπτυξη, που θα έχει ως στόχο όχι μόνο τις επενδύσεις αλλά την ταυτόχρονη μείωση της ανεργίας παρουσίασε απόψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Δημοσίευση 18:06’

Το σχέδιο της κυβέρνησης για μια «δίκαιη» και συγχρόνως «βιώσιμη» και «δημοκρατική», όπως χαρακτήρισε, ανάπτυξη, που θα έχει ως στόχο όχι μόνο τις επενδύσεις αλλά την ταυτόχρονη μείωση της ανεργίας παρουσίασε απόψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για μια «δίκαιη» και συγχρόνως «βιώσιμη» και «δημοκρατική», όπως χαρακτήρισε, ανάπτυξη, που θα έχει ως στόχο όχι μόνο τις επενδύσεις αλλά την ταυτόχρονη μείωση της ανεργίας και την έξοδο της χώρας από την κρίση με την κοινωνία όρθια παρουσίασε απόψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Κατά την τοποθέτησή του σε εκδήλωση με θέμα «Ελλάδα 2021: Δίκαιη Ανάπτυξη – Παραγωγική Ανασυγκρότηση», των υπουργείων Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  στο μουσείο της Ακρόπολης, ο πρωθυπουργός ανέλυσε το πρόγραμμα που βασίζεται σε τρεις άξονες: την παραγωγική ανασυγκρότηση, το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων έργων και την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, του πακέτου Γιούνκερ αλλά και τον νέο αναπτυξιακό νόμο.

«Το πρόγραμμα επιλέξαμε να είναι εμπροσθοβαρές: τα δύσκολα μέτρα να ληφθούν το πρώτο έτος. Με την πρώτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε ο πιο σημαντικός και δύσκολος κύκλος του προγράμματος», σημείωσε ο πρωθυπουργός  και τόνισε ότι «στο επίκεντρο πλέον μπαίνει η Ανάπτυξη» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε με αιχμές κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

«Χαοτικές οι διαφορές μας με όσους κατέστρεψαν τη χώρα. Για εκείνους πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας είναι τα συντρίμμια που άφησαν: συρρικνωμένοι μισθοί και συντάξεις, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ασφυκτική συρρίκνωση του δημόσιου τομέα.  Ως ανάπτυξη αυτοί εννοούν: επενδύσεις με χαμηλό κόστος εργασίας, real estate χωρίς καμία μέριμνα για περιβάλλον, διανομή υπέρ των λίγων με μείωση φορολογικών συντελεστών για τα υψηλά εισοδήματα, μία νεοφιλελεύθερη δυστοπία».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «για εμάς ανάπτυξη σημαίνει εκ νέου ένταξη της οικονομίας μας στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας, δημιουργία οικονομίας με  παραγωγική εξειδίκευση,  επούλωση τραυμάτων του κοινωνικού κράτους, ευρύ φάσμα παραγωγικών δραστηριοτήτων,  συνεργατικά σχήματα κοινωνικής οικονομίας, επιχειρηματικότητα που προσανατολίζεται στην παραγωγή βιώσιμων και αξιοπρεπώς αμειβόμενων θέσεων εργασίας».

«Το δικό μας όραμα: Δίκαιη Ανάπτυξη, δηλαδή Βιώσιμη και Δημοκρατική»  είπε ο Αλέξης Τσίπρας και εξήγησε:

  • Βιώσιμη: δεν εξαντλεί τους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους αλλά μεριμνά για την διατήρηση και αναπαραγωγή τους.
  • Δημοκρατική: μοίρασμα των ωφελειών, εμβάθυνση δημοκρατικών θεσμών, ενσωμάτωση της κοινωνίας στην πολιτική ζωή.

Όπως τόνισε «το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης εμπεριέχει τη σταδιακή ένταξη στην παραγωγή όλου εκείνου του δυναμικού που βρίσκεται στη γκρίζα ζώνη της ανεργίας». Και αυτό γιατί όπως υπογράμμισε «κανείς δεν μπορεί να επαίρεται για τη μεγέθυνση της οικονομίας αν η ανεργία παραμένει στα επίπεδα που την έφεραν οι καταστροφικές πολιτικές τις περασμένης περιόδου».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχουν δρομολογηθεί έργα στις υποδομές και την ενέργεια ύψους 5 δισεκατομμυρίων μέσα την επόμενη πενταετία, εκτιμώντας ότι ο κατάλογος θα μεγαλώσει λόγω του υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος προς τη χώρα μας, και πρόσθεσε πως 6,75 δισεκατομμύρια θα πέσουν στην οικονομία μέχρι το τέλος του 2016 από το τρέχον ΕΣΠΑ ενώ ο νέος αναπτυξιακός νόμος προβλέπει συνολικές επενδύσεις ύψους 13 δισ. μέχρι το 2021.

«Η αναπτυξιακή μας στρατηγική έχει μια συγκεκριμένη κατάληξη. Να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας», υπογράμμισε και έθεσε ως ορόσημο το έτος 2021. «Δεσμευόμαστε να εργαστούμε σκληρά με όλες μας τις δυνάμεις έτσι ώστε εκείνη τη χρονιά, η Ελλάδα να έχει καταφέρει να μειώσει την ανεργία στο μισό του σημερινού της ύψους», τόνισε.

Παρουσιάζοντας τον κυβερνητικό σχεδιασμό μίλησε για «βαθιές αλλαγές που ζητά η κοινωνία μας, δεκαετίες τώρα»  και τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις, η ανάπτυξη και ο προοδευτικός μετασχηματισμός της κοινωνίας είναι «η μόνη ασφαλής οδός για την απαλλαγή από την επιτροπεία και την εξάρτηση».

«Ο πυρήνας γύρω από τον οποίο ξεδιπλώνεται ο αναπτυξιακός μας σχεδιασμός είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας που μειώνεται σταδιακά, επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας που εξασφαλίζουν νέες, σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας», τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέχεια και πρόσθεσε ότι «η επανεπένδυση στην ελληνική οικονομία είναι εγχείρημα σύνθετο και πολυδιάστατο. H ζημιά που έχει γίνει είναι τρομακτική».

Προς την αντιστροφή αυτής της κατάστασης εργάζεται η κυβέρνηση επισήμανε και τόνισε ότι «η εμπιστοσύνη των Ελλήνων επενδυτών είναι το ισχυρότερο και το απαραίτητο σήμα για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων», ενώ ανέφερε πως για δεύτερη φορά αυξήθηκε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ.

Παρουσιάζοντας τα λεγόμενα «αναπτυξιακά εργαλεία» σημείωσε ότι «η επικείμενη επαναφορά του waiver, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εξασφαλίζουν περισσότερη και φθηνότερη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία» και πως «ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων βοηθά την αναχρηματοδότηση των βιώσιμων επιχειρήσεων».

Επιπλέον, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, τον οποίο χαρακτήρισε «τομή» σημείωσε ότι  «αντανακλά όλη τη φιλοσοφία του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού» και ειδικότερα:

  • Επιδιώκει τη δημιουργία καινοτόμων, εξωστρεφών, δυναμικών επιχειρήσεων, την αύξηση της απασχόλησης, με έμφαση στο εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας.
  • Στοχεύει στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επανεκβιομηχάνιση και στους διεθνώς εμπορεύσιμους τομείς.
  • Στηρίζει περιοχές με μειωμένη αναπτυξιακή δυναμική.
  • Ενίσχυση πρωτίστως με φοροαπαλλαγές που συνδέονται με την απόδοση και όχι όπως ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα. απλοποιούνται διαδικασίες και αυξάνεται η διαφάνεια, μείωση της γραφειοκρατίας, την ταχύτερη εξυπηρέτηση των επενδυτών.

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά και στην αξιοποίηση των κονδυλιών του ΕΣΠΑ, λέγοντας ότι θα συνδεθούν με τις προτεραιότητες του νέου αναπτυξιακού νόμου: αγροδιατροφή, υγεία και φάρμακα, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενέργεια, περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη, μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα, υλικά και κατασκευές, πολιτισμό και τουρισμό.

Όπως ανέφερε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ενεργοποιούνται οι προσκλήσεις από το νέο ΕΣΠΑ ύψους 9 δις και σημείωσε ότι σε όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 ενθαρρύνεται η δημιουργία συνεργατικών σχημάτων.

Στο μεταξύ, ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του 2016, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το κλείσιμο του προηγούμενου ΕΣΠΑ 07-13, τα ΕΣΠΑ 14-20, τα αγροτικά προγράμματα και τους πόρους του Αναπτυξιακού, υπάρχουν διαθέσιμα 6,75 δις ευρώ. Και πέρα από αυτά, το πακέτο Γιούνκερ, για το οποίο ήδη έχουν εγκριθεί για ένταξη 42 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 5,6 δις.€.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο υπερταμείο λέγοντας ότι «δίνει τη δυνατότητα της ορθολογικής και επωφελούς για το Δημόσιο συμφέρον, εκμετάλλευσης της κρατικής περιουσίας και τονώνει την επενδυτική δραστηριότητα».

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, όπως τα τουριστικά ακίνητα και οι μαρίνες θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τουρισμό και ελληνική οικονομία ενώ θεσπίζεται σαφές πλαίσιο με λιγότερη γραφειοκρατία, νέο ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδότησης επιχειρήσεων, αρχικά στους τομείς μεταποίησης, τροφίμων και ποτών, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και τουρισμού, εκσυγχρονισμός του πτωχευτικού δικαίου και ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.

Ξεπαγώνουν μεγάλα έργα

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο «ξεπάγωμα» μεγάλων έργων σε όλη τη χώρα που θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι πέντε μεγάλα έργα αυτοκινητοδρόμων (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα, Μαλιακός-Κλειδί, Ολυμπία Οδός, Ιονία Όδος, Ε65) άρχισαν πάλι να προχωρούν και πως θα ολοκληρωθούν εντός του έτους και ως το α’ εξάμηνο του 2017.

Επίσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση συμφώνησε στην επανεκκίνηση των εργασιών στο μετρό Θεσσαλονίκης, σε τέσσερις σταθμούς, με τη δημιουργία 1.500 θέσεων εργασίας και τελικό ορίζοντα ολοκλήρωσης της βασικής γραμμής και την επέκταση μέχρι την Καλαμαριά, έως το 2020.

Σχεδιασμός για νέα έργα

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε νέα έργα που μπαίνουν σε τροχιά. Ειδικότερα ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2016 θα δημοπρατηθεί το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 του Μετρό Αθήνας (Άλσος Βεΐκου –Γουδί), ότι στα τέλη Ιουλίου κατατίθενται οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ηρακλείου Κρήτης στο Καστέλι, το οποίο εκτίμησε ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε πέντε χρόνια και θα έχει κόστος περίπου 850 εκατομμύρια.

Ακόμη αναφέρθηκε σε σειρά άλλων έργων υποδομής όπως ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης που θα ενώνει τα Χανιά με το Λασίθι και εντάσσεται στο πακέτο Γιούνκερ προκειμένου να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι για την ολοκλήρωση του. Το ύψος αυτού του ζωτικού έργου υποδομής, είπε, ανέρχεται στο 1,6 δις και με βάση τον υπάρχον σχεδιασμό, θα ξεκινήσει το 2018 για να παραδοθεί στους πολίτες της Κρήτης το 2023.

Επίσης ανακοίνωσε ότι ο Σιδηροδρομικός ΠΑΘΕ από Πάτρα έως Ευζώνους θα έχει ολοκληρωθεί  στο τέλος του 2018, κάνοντας το ταξίδι Αθήνα-Θεσσαλονίκη να διαρκεί  3 ώρες και 15 λεπτά,  από 6 ώρες σήμερα.

Προανήγγειλε ακόμη επέκταση του τραμ προς το Κερατσίνι και ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος στο σύνολό του το 2021.

Στον τομέα της ενέργειας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατασκευή του αγωγού Φυσικού Αερίου ΤΑΡ, που όπως είπε θα δημιουργήσει περισσότερες από 8.000 θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό «ιδιαίτερα σημαντική είναι η εμπλοκή ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ οι πυκνές διακλαδικές αλληλεξαρτήσεις του έργου, θα ωφελήσουν πληθώρα τεχνικών επαγγελμάτων και θα ενισχύσουν την απασχόληση σε τοπικό επίπεδο».

Ακόμη αναφέρθηκε στον σχεδιαζόμενο αγωγό Φυσικού Αερίου IGB «γέφυρα» για την μεταφορά φυσικού αερίου προς τις χώρες της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης.


σχετικα αρθρα