Εντύπωση και ερωτηματικά προκαλεί η στάση πέντε βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν στην τάση των «53», οι οποίοι λίγες ώρες μετά τη δημόσια διαφωνία τους σχετικά με την τροπολογία για τις επιτροπές ασύλου, φέρονται σύμφωνα με πληροφορίες να βολιδοσκόπησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ώστε να προκαλέσουν ονομαστική ψηφοφορία για να καταψηφίσουν την εν λόγω διάταξη.

Θεωρητικά, η πρόθεση αυτή των βουλευτών δεν θα μπορούσε να είναι γνωστή στα κόμματα, καθώς το κείμενο διαμαρτυρίας προς την ΚΟ διέρρευσε την ώρα που είχε περαιωθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια και η προθεσμία για την κατάθεση σχετικού αιτήματος για ονομαστική είχε περάσει.

Στην πραγματικότητα, όμως και σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, οι εκπρόσωποι των «53» επιχείρησαν να προκαλέσουν την ονομαστική, ενημερώνοντας τα κόμματα για τις προθέσεις τους.

Ωστόσο, το ΚΚΕ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, απάντησε πως λείπουν βουλευτές στο εξωτερικό και δεν συμπληρώνεται ο «μαγικός» αριθμός των 15 που χρειάζεται για τη κατάθεση του σχετικού αιτήματος, ενώ και η Ένωση Κεντρώων υπενθύμισε πως διαθέτει μόλις εννιά.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές επιμένουν πως και η ΝΔ στην οποία αποτάθηκαν οι βουλευτές, ενημέρωσε πως δεν ενδιαφέρεται στο να προχωρήσει στην εν λόγω κίνηση, αφήνοντας ουσιαστικά αλώβητη τη κυβέρνηση.