Ένα δύσκολο στόχο βάζει μπροστά η κυβέρνηση Τσίπρα: τη ραγδαία μείωση της ανεργίας. Καθώς όμως, είναι ένα θέμα κοινωνικά ευαίσθητο, στο οποίο παλαιότερες κυβερνήσεις υπόσχονταν χωρίς φειδώ χιλιάδες θέσεις εργασίας, ο πρωθυπουργός φαίνεται πως προτιμά -όπως φάνηκε και από τη χθεσινή ομιλία του στο Μουσείο της Ακρόπολης- να πει λιγότερα...

Παρουσιάζοντας το αναπτυξιακό όραμα της κυβέρνησης, το συνέδεσε ευθέως με «το τέλος στο φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας». Με μακροπρόθεσμο στόχο, «για την Ελλάδα του 2021, να πλησιάσουμε την κανονικότητα του μέσου ευρωπαϊκού όρου στην απασχόληση».

Και ο Αλ. Τσίπρας μπορεί να απέφυγε να πει νούμερα, όμως ο Μ.Ο. της Ευρωζώνης είναι στο 12%, όταν ο ελληνικός είναι στο 25%. Κατά συνέπεια, μέσα σε μια πενταετία, η ανεργία (στόχος είναι) να πέσει στο μισό, πράγμα που σημαίνει 600.000 θέσεις εργασίας. Οι περισσότεροι ίσως χαμογελάσουν πικρόχολα στο άκουσμα του κυβερνητικού αυτού στόχου, οικονομικοί παράγοντες αναγνωρίζουν από την άλλη ότι λόγω του μικρού της μεγέθους η ελληνική οικονομία είναι περισσότερο ...ανοιχτή σε ανατροπές (προς το καλύτερο ή το χειρότερο).

Το σημείο όμως από το οποίο ξεκίνησε την ομιλία του είναι ότι με την αξιολόγηση κλεισμένη, με θετική κατάληξη -τηρουμένων των ισορροπιών- στο θέμα του χρέους, υπάρχει «για πρώτη φορά στα τελευταία έξι χρόνια ένα σταθερό μακροοικονομικό και δημοσιονομικό περιβάλλον, ευνοϊκό για την υλοποίηση μακροπρόθεσμων επενδυτικών σχεδίων».

Και με δεδομένο ότι σειρά μεγάλων έργων ξεκινούν και πάλι, ενώ παίρνουν τη σειρά τους και νέα έργα, όλα αυτά γεννούν την ελπίδα στο Μέγαρο Μαξίμου ότι μπορεί να υπάρξει ένα θετικό σοκ, επενδυτικό, οικονομικό, με τελική κατάληξη στην κοινωνία και δη σε εκείνους τους συμπολίτες που επλήγησαν περισσότερο την τελευταία 6ετία.

Μεγάλοι οδικοί άξονες στην κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο, επανεκκίνηση των έργων για το Μετρό Θεσσαλονίκης με 1.500 θέσεις εργασίας, δημοπράτηση εντός του έτους για τη γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας (Άλσος Βεϊκου -Γουδί για αρχή), ο γρήγορος σιδηρόδρομος Πατρών -Ευζώνων, μεγάλα έργα στην Κρήτη, και κοντά σε όλα τα παραπάνω τα έργα για τους αγωγούς TAP και IGB δημιουργούν τις βάσεις να γίνει η χώρα ένα απέραντο εργοτάξιο. Μόνο που -και σε αυτό επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ να διαφέρει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις- η ανάπτυξη να ωφελεί πολλούς και όχι λίγους.

«Δίκαιη Ανάπτυξη», όπως ήταν και το σύνθημα του Αλ. Τσίπρα χθες βράδυ...