«Η Επιτροπή έχει καθορίσει, σε ανακοίνωση της 6ης Απριλίου 2016, τους διάφορους τρόπους για τη μετάβαση προς μια περισσότερο ανθρώπινη και αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, συμπεριλαμβανομένων επιλογών για τη μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου», τόνισε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη για το χρονοδιάγραμμα αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Ο αρμόδιος επίτροπος συνεχίζει λέγοντας πως με βάση τις παρατηρήσεις που ελήφθησαν σχετικά με την παραπάνω ανακοίνωση «η Επιτροπή παρουσίασε, στις 4 Μαΐου 2016, την πρώτη δέσμη προτάσεων για μια ριζική μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου», ενώ σημειώνει πως αυτή η δέσμη μέτρων αποσκοπεί στην οικοδόμηση ενός «δίκαιου και βιώσιμου κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή του προς την Κομισιόν και επικαλούμενος πρόσφατες δηλώσεις του Δ. Αβραμόπουλου, καθώς και του Προέδρου της Κομισιόν, Ζ.Κ. Γιούνκερ, είχε ζητήσει πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα της μεταρρύθμισης της Συνθήκης του Δουβλίνου καθώς και την κατεύθυνση των προτεινόμενων αλλαγών.