Την πεποίθηση ότι είναι ''ώριμο να γίνουν αλλαγές μετά από τόσα χρόνια μνημονίων'' διατύπωσε εξερχόμενος από την Πολιτική Γραμματεία στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα:

Ειναι ωριμο να γινουν αλλαγες μετα απο τοσα χρονια μνημονίων που διαλύθηκαν τα πάντα. Δεν θα αιφνιδιάσουμε κανέναν.

O εκλογικός νόμος και οι πιθανές αλλαγές οι οποίες μπορεί να έρθουν το επόμενο χρονικό διάστημα βρίσκονται στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Στην συνεδρίαση παίρνουν επίσης μέρος ο πρόεδρος της βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Η συνεδρίαση γίνεται και στον απόηχο της χθεσινής επιστολής των ''53'', με την οποία, σε σχέση, με τον εκλογικό νόμο τόνισαν τα εξής:

 Για το θέμα του εκλογικού νόμου είναι σωστό που τίθεται τώρα για συζήτηση διότι πρέπει να αποφασιστεί σε χρόνο που να απέχει από τις επόμενες εκλογές. Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και κατά παράδοση της Αριστεράς, είναι η απλή αναλογική. Είμαστε εντελώς αντίθετοι σε προτάσεις που απλώς μειώνουν το μπόνους ή προδικάζουν – προαναγγέλλουν συμμαχίες κτλ.

Είναι γεγονός πως στο Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να καταλήξουν σε ένα νομοσχέδιο που θα πρέπει να ψηφιστεί άμεσα, ακόμη και εντός του καλοκαιριού, να προωθεί τις κυβερνήσεις συνεργασίας, χωρίς να υπάρχει ταυτόχρονα κίνδυνος ακυβερνησίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, το σενάριο που παρουσίασε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, αναφέρεται σε έναν σαφώς αναλογικότερο νόμο, που στην πρώτη κατανομή, θα διανέμει τις 270 πρώτες έδρες με απλή αναλογική.

Αυτό θα αφορά όμως μόνο τα κόμματα που ξεπερνούν το όριο του 3% για να έχουν εκπροσώπηση στην Βουλή, καθώς αυτό δεν πρόκειται να καταργηθεί. Οι υπόλοιπες 30 έδρες, θα πηγαίνουν στο πρώτο κόμμα ή σε συνασπισμό κομμάτων, μόνο εάν ξεπεράσουν το 40%. Σε αντίθετη περίπτωση, οι 30 υπολειπόμενες έδρες θα μοιράζονται αναλογικά σε όλα τα κόμματα, ανάλογα με το ποσοστό τους.

Από το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως μία τέτοια πρόταση μπορεί να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις του «βαθέως» κόμματος, που επιμένει στην κατοχύρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικό σύστημα, ακόμη και με συνταγματική δέσμευση, όπως προκρίνουν οι φανατικότεροι υποστηρικτές αυτής της θέσης.

Στα υπόλοιπα που θα περιλαμβάνει ο νέος εκλογικός νόμος, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Β' Αθήνας, η Α' Αθήνας, η Αττική και η Α' Θεσσαλονίκης και η Αιτωλοακαρνανία θα αποτελέσουν παρελθόν με τη μορφή που τις γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Στόχος είναι στις μικρότερες περιφέρειες που θα δημιουργηθούν να αντιστοιχούν το πολύ οκτώ ως εννιά έδρες, έτσι ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα αδιαφανών διαδικασιών που ισχύουν σήμερα.