Στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας ξεκινάει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την ένταξη ανέργων στα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που για πρώτη φορά, το πρόγραμμα είναι οκτάμηνης διάρκειας με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, όπως κατοχυρώθηκαν έπειτα από νομοθετική πρωτοβουλία της αν. υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου.

Στο επίκεντρο των νέων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ βρίσκονται περιοχές και δήμοι της χώρας με ιδιαίτερα υψηλή ανεργία και σε πρώτη φάση υπολογίζεται ότι θα προσληφθούν 3.737 άνεργοι από τους συνολικά 6.918 που υπολογίζεται ότι θα προσληφθούν σε 17 δήμους.

Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, ηλικίας έως 25 ετών, θα λαμβάνουν μηνιαίως καθαρές αμοιβές 431,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 638,75), ενώ όσοι είναι άνω των 25 ετών θα λαμβάνουν 495,25 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 732,54). Οι ωφελούμενοι θα απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία βάση, εκτός Κυριακής και νυχτερινών βαρδιών.

Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν αίτηση αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο. Η αίτηση θα αναρτηθεί τις επόμενες ημέρες στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, σε ημερομηνία που θα ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου στα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας θα έχουν ενταχθεί όλοι οι δήμοι της χώρας.

Η υποστήριξη των μακροχρόνια ανέργων στην προσπάθεια επανένταξής τους στην αγορά εργασίας αποτελεί τον κεντρικό στόχο των νέων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας. Στην Ελλάδα επτά στους δέκα ανέργους είναι μακροχρόνια άνεργοι.

Η διόγκωση της μακροχρόνιας ανεργίας τροφοδοτεί την αποθάρρυνση των ανέργων και την επακόλουθη έξοδό τους από το εργατικό δυναμικό. Έχει διαπιστωθεί ότι περίπου το μισό της ροής από την απασχόληση προς την ανεργία και τη μακροχρόνια ανεργία μεταφράζεται σε έξοδο από το εργατικό δυναμικό, διότι α) ο μακροχρόνια άνεργος παραιτείται από τη διαδικασία αναζήτησης εργασίας και β) διότι οι πιθανότητες πρόσληψης ενός ανέργου από μία επιχείρηση μειώνονται όσο αυξάνεται ο χρόνος παραμονής του εκτός εργασίας.

Πέραν των αρνητικών επιπτώσεων που προκαλεί η μακροχρόνια ανεργία στον ίδιο τον άνεργο, η υπερσυγκέντρωση μακροχρόνια ανέργων οδηγεί παράλληλα σε μαρασμό την τοπική οικονομία και στην επιδείνωση των κοινωνικών συνθηκών. Η νέα γενιά προγραμμάτων αποσκοπεί στην υποστήριξη της διαδικασίας επαναφοράς του ανέργου στον χώρο της εργασίας, συνδυάζοντας την αναβάθμιση του γνωστικού του επιπέδου με την προσφορά μιας θέσης εργασίας για οκτώ μήνες, σε μετρήσιμα κοινωφελή έργα για την τοπική κοινωνία.

Οι 17 δήμοι της Α' φάσης της νέας γενιάς προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας είναι οι: Αγ. Αναργύρων - Καματερού, Αγρίνιου, Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Άργους - Μυκηνών, Αρταίων, Ασπροπύργου, Θερμαϊκού, Καλαμαριάς, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Κορδελιού - Εύοσμου, Κορινθίων, Παιονίας, Παύλου Μελά, Περάματος, Σαλαμίνος, Σιντικής, Φυλής.