Εκτεταμένα είναι τα δημοσιεύματα του Γερμανικού τύπου για την εκταμίευση της δόσης, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση Τσίπρα παίρνει μια μικρή ανάσα για να αντέξει όσα έρχονται το φθινόπωρο. 

«Φρέσκο χρήμα για την Ελλάδα: Την Παρασκευή η Αθήνα παίρνει ‘πράσινο φως’ για την εκταμίευση των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με αυτό τον τρόπο όμως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παίρνει μόνο μια μικρή ανάσα. Τι περιμένει τον πρωθυπουργό το φθινόπωρο» σημειώνει στην εισαγωγή της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και επισημαίνει:

Αγωνία μέχρι το τέλος: μετά από αντιπαραθέσεις μηνών με τους δανειστές οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο να δώσουν ‘το πράσινο φως’ για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. …Τα χρήματα θα μπορούσαν να δοθούν ήδη τη Δευτέρα. Η κυβέρνηση Τσίπρα παίρνει έτσι μόνο μια μικρή ανάσα. Η Ελλάδα θα πρέπει μέσα στους επόμενους μήνες να προχωρήσει στην εφαρμογή και νέων μεταρρυθμίσεων – ανάμεσά τους και στον εργασιακό τομέα. Την κυβέρνηση Τσίπρα αναμένει ένα θερμό φθινόπωρο.

Και η Handelsblatt διευκρινίζει παρακάτω: «Μαζί με την δεύτερη αξιολόγηση το φθινόπωρο, αυτό που είναι ιδιαίτερα ‘καυτό’ πολιτικά θέμα και βρίσκεται στην ατζέντα για τον αριστερό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, είναι οι μεταρρυθμίσεις στον εργασιακό τομέα και οι απεργίες. Οι δανειστές ζητάνε χαλάρωση των προϋποθέσεων που αφορούν στην καταγγελία των εργασιακών συμβάσεων και περιορισμό των δικαιωμάτων των συνδικάτων. Μέχρι σήμερα τα προεδρεία μπορούν να αποφασίζουν κατά βούληση για τις απεργίες. Η άμεση ψηφοφορία καθώς και το λοκ άουτ είναι άγνωστα μέσα εργασιακού αγώνα στην Ελλάδα».

«Ελεύθερος ο δρόμος για την πληρωμή της επόμενης δόσης» επιγράφει το ρεπορτάζ της η Neue Zürcher Zeitung ενώ και η Süddeutsche Zeitung σημειώνει στον τίτλο του ρεπορτάζ της :«Η Αθήνα θα λάβει και νέα δάνεια δισεκατομμυρίων». Και τα δυο άρθρα αναφέρονται λεπτομερώς στο ύψος των ποσών με την SZ επισημάνει πως «το θέμα Ελλάδα δεν απασχόλησε περεταίρω την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο».