Με γενικόλογες δηλώσεις περί ''ατομικού δικαιώματος στην παρρησία'', την ώρα που δηλώνει ότι εμπιστεύεται πλήρως την ελληνική δικαιοσύνη και την απονομή της προτίμησε να «καλύψει» κατά το ήμισυ τον συνάδελφό του αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη και να αδειάσει παράλληλα τους δικαστικούς λειτουργούς ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος αποδεικνύεται ότι είναι τελικά το πλέον εκτεθειμένο πρόσωπο στο ζήτημα που δημιουργήθηκε χθες το βράδυ όταν ο Πολάκης εξαπέλυσε πυρά στο δικαστικό σώμα. 
 
Μιλώντας χθες σε εκδήλωση στο Περιστέρι, ο κ. Πολάκης ισχυρίστηκε ότι ''ένα πολύ μεγάλο μέρος των δικαστών έχει δεσμεύσεις ή τελοσπάντων για να το πω λιγότερο κομψά είναι στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρελθόντος και του παρόντος'', φράση που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, με τους δικαστές να μιλούν για θεσμική εκτροπή και να ζητούν την παρέμβαση Παυλόπουλου. 
 
Σήμερα το πρωί από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος προσπάθησε να ''διασκεδάσει τις εντυπώσεις'' με τους δικαστές, μιλώντας για ''εμπιστοσύνη στην ελληνική δικασιούνη και το επίπεδο απονομής της και προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ''υπάρχουν και εξαιρέσεις, που ελέγχονται θεσμικά και νομικά''. 
 
Την ίδια στιγμή, άδειασε τους δικαστές, τονίζοντας ότι θεωρεί σημαντικό ατομικό δικαίωμα και λειτούργημα να υπερασπίζεται η παρρησία είτε προέρχεται από πολίτη είτε από πολιτικό και τόνισε ότι υπόκειται σε κριτική η Δικαιοσύνη».
 
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Παρασκευόπουλου:

Το υπουργείο δικαιοσύνης κι εγώ προσωπικά, εμπιστευόμαστε την Ελληνική δικαιοσύνη και το επίπεδο της απονομής της και τους δικαστικούς λειτουργούς, στη συντριπτική τους πλειονότητα. Δεν υπάρχει κατηγορία λειτουργών, πολιτικών, δικαστικών, εκπαιδευτικών, μέσα στους οποίους να μην υπάρχουν και εξαιρέσεις».

«Θεωρώ πολύ σημαντικό ατομικό δικαίωμα, να προασπίζεται κανείς την παρισσία, η οποία μπορεί να προέρχεται από πολίτη, από πολιτικό, από όποιον προέρχεται. Αυτά που είπε ο κ. Πολάκης δεν συνδέονται με συγκεκριμένα πρόσωπα.

Αυτό μου θυμίζει τη διδασκαλία του δασκάλου μου, ότι η περιύβριση έχει σημασία και οφείλει να ελέγχεται ποινικά, όταν αντανακλά σε συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία μπορούν να προσδιοριστούν. Αν δεν αντανακλά, είτε αποτελεί μια δήλωση χωρίς νόημα, είτε είναι μια θεσμική κριτική, στην οποία οφείλεται κριτική με επιχειρηματολογία.

Και όλα αυτά την ώρα που η Ένωση δικαστικών και Εισαγγελέων Ελλάδος με σκληρή ανακοίνωσή της ζήτησε την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και μιλά για ''θεσμική εκτροπή''. 
 
Παράλληλα, κατεπείγουσα έρευνα για τις δηλώσεις Πολάκη παρήγγειλε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, με την έρευνα να ανατίθεται σε ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτριο Δασούλα.