Τις προτάσεις του για την αλλαγή του εκλογικού νόμου παρουσίασε το Ποτάμι.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «η χώρα έχει όντως ανάγκη από βαθιές δημοκρατικές τομές. Αυτές τις τομές όμως έχει ήδη αποδείξει ότι δεν μπορεί να τις κάνει η σημερινή, οπισθοδρομική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Το Ποτάμι, σε “ουδέτερο” χρόνο, από τον Δεκέμβριο, έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για τον εκλογικό νόμο, που δημιουργούν μια νέα σχέση πολίτη-πολιτικής».

Βασικές αρχές της πρότασης του Ποταμιού είναι:

Οι βουλευτές μειώνονται σε 255. Οι 250 εκλέγονται στην Ελλάδα και οι 5 από την ομογένεια.

α) Οι βουλευτές εκλέγονται με δύο τρόπους:

Σε 140 μονοεδρικές περιφέρειες με σταυρό από ενιαία λίστα υποψηφίων. Οι 110 με λίστα σε ευρείες περιφέρειες. Ο ψηφοφόρος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τον βουλευτή της αρεσκείας του στη μονοεδρική και το κόμμα της αρεσκείας του στην ευρεία περιφέρεια. Η ψήφος που μετράει στο πανελλαδικό ποσοστό είναι η ψήφος στην ευρεία περιφέρεια.

β) Το πρώτο κόμμα λαμβάνει bonus 1 έδρα για κάθε 2% των ψήφων αντί των 50 εδρών που λαμβάνει σήμερα.

γ) Πέντε έδρες της Βουλής καταλαμβάνονται από Έλληνες της ομογένειας οι οποίοι εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες στον τόπο διαμονής τους.
Έχουμε πει επίσης ότι θα ήμασταν ανοιχτοί σε βελτιώσεις του υφιστάμενου συστήματος όπως:

Κατάργηση του bonus 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Το bonus να είναι 1 έδρα για κάθε 2% (πχ 40%, 20 έδρες). Σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Διατήρηση του ορίου του 3% για είσοδο στη Βουλή. Κατάργηση της διάταξης που στερεί το bonus από συνασπισμούς κομμάτων.

«Αναλυτικές προτάσεις έχει καταθέσει το Ποτάμι και στα ζητήματα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, την οποία ζητάει από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει όλα τα θέματα καιροσκοπικά κι όχι από θέση αρχών. Αφού πήρε το bοnus των 50 εδρών δυο φορές, σήμερα που οι δημοσκοπήσεις δεν τον ευνοούν προσπαθεί, όπως έκαναν οι περισσότερες κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, να χρησιμοποιήσει το εκλογικό σύστημα για να υπηρετήσει τις κομματικές του σκοπιμότητες. Δεν θα του κάνουμε τη χάρη. Υποστηρίζουμε τις αλλαγές από θέση αρχών και δεν πρόκειται να παίξουμε μικροκομματικά παιχνίδια», καταλήγει το Ποτάμι.