Οι συζητήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τον νέο εκλογικό νόμο, που αποτελεί μία από τις βασικές θεσμικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και αναμένεται να κατατεθεί το μέσα στο καλοκαίρι, καλά κρατούν.

Τα στρατόπεδα που έχουν διαμορφωθεί είναι δύο και αυτό παρά την απόφαση σήμερα της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της απλής αναλογικής:

Ένα που εκπροσωπεί το «παλαιό» κόμμα που επιθυμεί απλή αναλογική και ένα που επιμένει στην ύπαρξη ενός μικρού μπόνους, μόνο σε περίπτωση που το πρώτο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων συγκεντρώσει πάνω από 40%.

Όμως την κυβέρνηση δείχνει να απασχολεί εντονότερα η προσπάθεια να συγκεντρώσει τον μαγικό αριθμό 200, δηλαδή τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών που χρειάζεται να εξασφαλίσει στη Βουλή η κυβερνητική πρόταση, έτσι ώστε να εφαρμοστεί άμεσα από τις επόμενες εκλογές.

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν πως ένα αναλογικότερο σύστημα θα μπορέσει να λειτουργήσει και σαν το «τυράκι» που θα προσφέρει στην κυβερνητική πρόταση την θετική πρόταση της αντιπολίτευσης. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι πρώτες διερευνητικές κρούσεις προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων εμφανίζονται σε πρώτη φάση θετικοί προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς το θεωρούν βήμα προς τα εμπρός, που συμβάλει στη δημιουργία κυβερνήσεων συνεργασίας, καθώς η κυβερνητική προοπτική δεν αφήνει αδιάφορα τα τρία αυτά κόμματα της κεντροαριστεράς. Η Ένωση Κεντρώων δείχνει να επιμένει προς την απόλυτη απλή αναλογική, αν και όπως αναφέρουν κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βασίλης Λεβέντης εμφανίζεται διατεθειμένος να συζητήσει την όποια κυβερνητική πρόταση.

Όμως, οι κυβερνητικοί ψήφοι, μαζί με αυτές των κομμάτων της κεντροαριστεράς, φτάνουν τις 190, γεγονός που δεν βοηθάει τα κυβερνητικά σχέδια. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αριθμούν 153 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ 16, το Ποτάμι 10 και η Ένωση Κεντρώων 9. Σύνολο 188. Αν συνυπολογίσει κανείς και τη θετική ψήφο των δύο ανεξάρτητων βουλευτών που προέρχονται από την κυβερνητική πλειοψηφία, του Στάθη Παναγούλη και του Νίκου Νικολόπουλου, τότε ψάχνουν ακόμη 12. Στην κυβέρνηση, για να αποφύγουν το κακό για αυτούς σενάριο, το νομοσχέδιο να περάσει με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής –αφού θεωρούν δεδομένη την αρνητική στάση της Νέας Δημοκρατίας-, θα προσπαθήσουν να πείσουν το ΚΚΕ να στηρίξει το νομοσχέδιο. Κάτι τέτοιο όμως μοιάζει εκ των πραγμάτων πολύ δύσκολο, καθώς ο Περισσός επιμένει σε όλους τους τόνους πως δεν συζητάει τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο εκτός από την καθαρή, απλή αναλογική, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τις κυβερνητικές προσπάθειες για την εξεύρεση των 200.

Πάντως, από το Μαξίμου θα εξαντλήσουν όλες τις πιθανότητες να συμπληρώσουν τον αριθμό 200 και μετά να προχωρήσουν στην κατάθεση του νομοσχεδίου.