Ναρκοθέτηση του πολιτικού πεδίου με στόχο την επόμενη μέρα, βλέπουν στην ΝΔ, πίσω από την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης την αλλαγή του εκλογικού νόμου προς την απλή αναλογική. Στη ΝΔ λένε όχι στο σύστημα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θεωρούν ότι ούτε «απλό» ούτε «άδολο» είναι. Δεν ήταν τυχαία άλλωστε, η αναφορά του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος εδώ και μία εβδομάδα απευθυνόμενος προς το Μαξίμου είπε «κάνετε όπως ο Κουτσόγιωργας το 1989». 

Στη Συγγρού θεωρούν, με βάση και τα ευρήματα των τελευταίων μετρήσεων, πως η κυβέρνηση Τσίπρα βλέποντας ότι η ΝΔ προηγείται, θέλει με τη μείωση των bonus των 50 εδρών να προκαλέσει ακυβερνησία και να μην καταστεί δυνατό για τον επόμενο να κυβερνήσει. Όπως σημείωνε στο newpost.gr, στενός συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η απλή αναλογική, δοκιμάστηκε το 1989–90 και οδήγησε σε απόλυτη ακυβερνησία: σε τρείς αλλεπάλληλες αναμετρήσεις μέσα σε εννιά μήνες και σε ένα χρόνο κυβερνητικής παράλυσης που κόντεψε να διαλύσει τη χώρα. 

Και όπως υπενθύμιζε ο ίδιος «στη συνέχεια όταν καταργήθηκε επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1990 (επί υπουργίας Κούβελα) κανείς δεν σκέφτηκε να την επαναφέρει εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ». Ένα ακόμη κεντρικό επιχείρημα της ΝΔ για το «Όχι» στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πως στην κρίσιμη φάση που βρίσκεται η οικονομία της χώρας, όπου είναι απαραίτητες δυναμικές μεταρρυθμίσεις, απαιτούνται ισχυρές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Όχι ετοιμόρροπες κυβερνήσεις.

«Όποιος φέρει την απλή αναλογική, στην ουσία ματαιώνει κάθε μεταρρύθμιση από δω και μπρός», σημειώνουν και προσθέτουν ότι έτσι κι αλλιώς, για να έχει άμεση εφαρμογή το νέο εκλογικό σύστημα πρέπει να ψηφιστεί από 200 βουλευτές σήμερα. Η ΝΔ, δεν θα την ψηφίσει, επομένως από τα υπόλοιπα κόμματα, θα πρέπει να βρεθούν άλλοι 26 βουλευτές, να καταψηφίσουν, ώστε να μη περάσει άμεσα. Το ΚΚΕ δεν ψηφίζει τίποτε άλλο από την «απλή» και «άδολη». Αλλά αν ο Τσίπρας φέρει «απλή» και «άδολη», δεν θα την ψηφίσουν κάποια από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Συνεπώς, λένε, είναι πολύ δύσκολο να περάσει, ό,τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, για τις αμέσως επόμενες εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση τονίζουν από τη ΝΔ, πως η αλλαγή του εκλογικού νόμου πρέπει να τεθεί ως ζήτημα στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, η οποία θα πρέπει να γίνει σε κλίμα συναίνεσης, για να μη χαθεί μια ακόμη ευκαιρία εκσυγχρονισμού της χώρας. «Τη συναίνεση όμως, την έχει ήδη τορπιλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση του και τις διχαστικές πρακτικές του», λένε από τη Συγγρού.