Με την αξιολόγηση να έχει κλείσει και τη δόση να αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, το Μέγαρο Μαξίμου πλέον ρίχνει το βάρος στις θεσμικές πρωτοβουλίες που θα λάβει η κυβέρνηση ώστε να αλλάξει την ατζέντα. Κυριότερη εξ αυτών είναι ο νέος εκλογικός νόμος, όπου σήμερα έγινε εκτενής συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρότι η ΠΓ σήμερα στην απόφασή της έκανε λόγο για την ανάγκη απλής αναλογικής, μέσα στο κόμμα και την κυβέρνηση οι συζητήσεις για τη μορφή που θα έχει η πρόταση που θα παρουσιαστεί στα κόμματα και τους πολίτες δίνουν και παίρνουν.

Επί της ουσίας έχουν σχηματιστεί δύο στρατόπεδα σχετικά με αυτό το ζήτημα:

  • Από την μία πρόκειται για τα στελέχη που ζητούν την απλή, ανόθευτη αναλογική, χωρίς τη θέσπιση «πλαφόν» για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή καθώς επίσης και την κατάργηση του «μπόνους» βουλευτών στο πρώτο κόμμα.
  • Από την άλλη, βρίσκονται αυτοί που μιλούν μεν για αναλογικότερο σύστημα, με δικλείδες ασφαλείας ωστόσο ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ακυβερνησίας. Σε αυτή την ομάδα εντάσσεται και ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος έχει και την ευθύνη για εκπόνηση της κυβερνητικής πρότασης.

Πρόσφατα, στη συνέντευξή του στο «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή, ο κ. Κουρουμπλής είχε αναφερθεί στις βασικές αρχές των προτάσεών του. Τότε, είχε μιλήσει σαφώς για τη διατήρηση του πλαφόν 3% για την είσοδο ενός κόμματος στο κοινοβούλιο, ενώ είχε ταχθεί υπέρ της διατήρησης ενός μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα, το οποίο ωστόσο θα είναι μικρότερο σε σχέση με αυτό που ισχύει σήμερα και σε κάθε περίπτωση να δίνεται από ένα ποσοστό και πάνω. (40%).

Κατά τα άλλα δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η πρόταση να μειωθεί το όριο ηλικίας για το δικαίωμα ψήφου στα 17 από τα 18 καθώς επίσης και η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών όπως η Α’ και Β’ Αθήνας. Στόχος είναι στις μικρότερες περιφέρειες που θα δημιουργηθούν να αντιστοιχούν το πολύ οκτώ ως εννιά έδρες, έτσι ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα αδιαφανών διαδικασιών που ισχύουν σήμερα.  Επίσης, ο κ. Κουρουμπλής έχει διατυπώσει σκέψεις για την καθιέρωση προκριματικής διαδικασίας για την επιλογή υποψήφιων βουλευτών.

Οι οριστικές αποφάσεις βεβαίως θα ληφθούν στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που θα συνεδριάσει το προσεχές Σαββατοκύριακο 25 και 26 Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται αρκετά πιθανό ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, να συναντηθεί με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ώστε να ενημερώσει για τις προτάσεις της κυβέρνησης