Ένα βήμα πιο κοντά στη διαμόρφωση της τελικής του θέσης για τον εκλογικό νόμο βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη σημερινή συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του, υπό την προεδρία του Α. Τσίπρα, αλλά με διευρυμένη σύνθεση (συμμετείχαν οι υπουργοί που έχουν επιφορτιστεί τις προτάσεις για εκλογικό νόμο και συνταγματική αναθεώρηση, δηλαδή οι Π. Κουρουμπλής, Γ. Κατρούγκαλος και Χρ. Βερναρδάκης.

Το στρατόπεδο που θέλει απλή αναλογική χωρίς μπόνους φαίνεται πως κέρδισε έδαφος -έχει άλλωστε ισχυρή υποστήριξη από κυβερνητικά στελέχη και το κόμμα-, η έκπληξη όμως έγκειται στο ότι συζητείται να κατεβεί το πλαφόν του 3% για την είσοδο στη Βουλή (απόφαση που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για το πολιτικό μέλλον των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, αλλά και τη ΛΑΕ, την Πλεύση Ελευθερίας κ.α. Συμφωνία καταγράφεται στην πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών για σπάσιμο των πιο μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Η ψήφος, τέλος, στα 17 (έτη) παρότι δεν συζητήθηκε, εκτιμάται πώς δεν θα συναντήσει αντιρρήσεις (εντός του ΣΥΡΙΖΑ).

Πάντως και η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι «πυκνή» πολιτικά, καθώς ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται να έχει συναντήσεις με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς είναι δεδομένη η βούλησή του να μην αιφνιδιάσει, όπως ο ίδιος είπε σε δημοσιογράφους. «Είναι ώριμο να γίνουν αλλαγές μετά από τόσα χρόνια μνημονίων, στη διάρκεια των οποίων διαλύθηκαν τα πάντα», τόνισε ακόμη, πρόταση που θα αξιοποιήσει προφανώς και κατά τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Το επόμενο Σαββατοκύριακο εξάλλου θα συνεδριάσει η κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να επικυρώσει την τελική θέση.

Προς στιγμήν όμως σηκώθηκαν οι τόνοι στη διάρκεια της συνεδρίασης του κομματικού οργάνου, όταν ο γραμματέας άσκησε κριτική στους 53+ για τις χθεσινές τους παρεμβάσεις, που ενόχλησαν και το Μέγαρο Μαξίμου. Η παρέμβαση δεν έγινε με διάθεση υπονόμευσης της κυβέρνησης, αλλά... αυτοκριτικής, ήταν η απάντηση που έδωσαν οι 53+, σύμφωνα με πληροφορίες.