Επιπλέον 26 βουλευτές αναζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να μπλοκάρει τα σχέδια του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για ανατροπές στον εκλογικό νόμο, προς την κατεύθυνση της απλής αναλογικής. Εξέλιξη που, εάν δρομολογηθεί, θα σημαίνει ότι για το σχηματισμό κυβέρνησης θα απαιτείται η σύμπραξη τριών ή και τεσσάρων κομμάτων, οπότε η περαιτέρω «ιταλοποίηση» της ελληνικής πολιτικής σκηνής θα είναι ζήτημα χρόνου.

Η Ν.Δ. διαθέτει σήμερα στη Βουλή 75 βουλευτές και προκειμένου να αποτρέψει την εφαρμογή του εκλογικού νόμου από την αμέσως επόμενη εκλογή χρειάζεται άλλους 26 βουλευτές, προκειμένου να μην συμπληρωθεί ο αριθμός των 200 θετικών ψήφων που προβλέπει το Σύνταγμα ώστε το νέο εκλογικό σύστημα να εφαρμοστεί άμεσα και να μην απαιτηθεί η μεσολάβηση μίας εκλογής.

Στο επιτελείο της Συγγρού υπάρχει σχετική βεβαιότητα ότι, τουλάχιστον, ΚΚΕ και Ποτάμι δεν θα συμπράξουν, πλην όμως πριν ανακοινωθούν οι τελικές προτάσεις της κυβέρνησης ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος. Γι αυτό, καλού κακού, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε (Σκάι) ότι για την άμεση αλλαγή του νόμου απαιτείται και η σύμπραξη της Χρυσής Αυγής, εκτιμώντας ότι τα μικρότερα κόμματα δεν θα συναινέσουν για 2 – 3 έδρες επιπλέον.

Σε πολιτικό επίπεδο, η Ν.Δ. θα επιδιώξει να εκθέσει ως τακτικιστή τον κ. Τσίπρα, επιχειρηματολογώντας ότι η σπουδή του Πρωθυπουργού δεν είναι τίποτε άλλο παρά άγχος ενόψει της επικείμενης εκλογικής του ήττας και, παράλληλα, αγωνία να παραμείνει εντός εκλογικού παιχνιδιού την επομένη της ήττας. Την ίδια στιγμή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναδείξει τους κινδύνους από μία αναλογικοποίηση του εκλογικού συστήματος, αφήνοντας να φανεί ότι το πρώτο κόμμα, ακόμη κι αν φτάσει σε ποσοστά προ κρίσης, δηλαδή κοντά στο 40% θα είναι όμηρος του κάθε... Λεβέντη.